Alliberada la primera release candidate de Firefox 3

Compartir

Més seguretat a l’hora de navegar i una interfície d’usuari renovada, les principals novetats d’aquesta versió, pas previ per a la publicació del definitiu Firefox 3.


Redacció iMàtica – La release candidate de Firefox 3 ha estat publicada en el lloc web del projecte per a la seva lliure descàrrega i ús en les plataformes Windows, Mac OS X i Linux/Unix.

La seguretat és un dels problemes més punyents de l’actual Internet, especialment pel que fa als perills als què els usuaris es troben sotmesos mentre naveguen. Firefox 3 disposa d’una àmplia protecció contra pràctiques de phishing, que es basen en la substitució d’un lloc web conegut per una rèplica exacta per a què l’internauta introdueixi noms d’usuari i contrasenyes o altra informació sensible.

Per evitar aquestes pràctiques, Firefox 3 compta amb una facilitat que permet identificar ràpida i fàcilment els llocs web que emprin certificats digitals, que consisteix en fer clic sobre la icona de preferit (aquella que va davant de la URL del lloc a la barra d’adreces i que també es grava en els preferits) per poder visualitzar la informació del certificat.

La protecció anti-malware avisa a l’internauta quan aquest entra en un lloc web conegut per contenir programari nociu com ara virus, troians o programes espia. També de manera automàtica el programa bloquejarà l’ús d’add-ons i plug-ins antics i/o insegurs.

Finalment, tot l’arsenal d’armes per mantenir a l’internauta segur es completa amb la comunicació bidireccional entre Firefox 3 i el programa antivirus instal·lat en el nostre ordinador, de manera que cada vegada que descarreguem un arxiu de la Xarxa, el programa informarà al nostre programari de seguretat per a què l’escanegi de manera automàtica.

Aquesta darrera funcionalitat serà especialment útil als usuaris de sistemes Windows, doncs l’ús d’antivirus és molt limitat en altres plataformes com Mac OS X o GNU/Linux.

El gestor de descàrregues també pateix canvis significatius, essent el primer d’ells la possibilitat de reprendre les descàrregues en el punt en el qual han estat deixades encara que s’hagi tallat la connexió a Internet o fins i tot hàgim apagat o reiniciat la màquina.

La interfície gràfica varia lleugerament, i el canvi és més que notori en els botons de control de la navegació. Tot i això, l’aspecte es pot personalitzar a través de skins, el que ha permès per exemple que els desenvolupadors d’Ubuntu 8.04 (que inclou la beta 5 d’aquest navegador) hagin creat un skin que fa que els controls s’assemblin a la versió anterior del programa, amb el que els usuaris se sentiran més còmodes i menys perduts pels canvis de la interfície.

Com a punt i final de les novetats més destacables, dir que s’ha "afinat" el codi per a què consumeixi menys recursos, un punt que havia estat criticat especialment en la versió per a Mac OS i, en menor grau, per a la versió Windows.

Altres novetats que aporta respecte a versions anteriors del mateix navegador són:

– Basat en el motor de renderització Gecko 1.9, que inclou més de 14.000 novetats respecte a la versió anterior del mateix
– S’integra més amb el sistema operatiu en el que treballa, ja sigui aquest Windows, Mac OS X o GNU/Linux, presentant els elements de la interfície gràfica d’acord amb el "look&feel" d’aquests sistemes
– Disposa d’un control per a la creació ràpida de preferits (bookmarks)
– Permet fer zoom sobre una pàgina i recorda de manera intel·ligent per a quines pàgines utilitzem aquesta funció, tornant a carregar-les tal i com les teníem definides. Aquesta funcionalitat sembla inspirada directament en les capacitats de fer zoom del Safari de l’iPhone
– En Windows, a partir d’ara s’integra amb la protecció parental inclosa en Vista
– Disposa d’instal·lador automàtic d’add-ons amb un sol clic
– Millorat el sistema d’emmagatzematge de contrasenyes, que a partir d’ara permet guardar-les després d’haver-nos identificat satisfactòriament en un lloc web
– Podem associar continguts d’àudio i vídeo amb el nostre reproductor multimèdia preferit, de manera que la seva reproducció es farà mitjançant una interfície coneguda i còmoda
– La selecció de text permet marcar paràgrafs o paraules no seguides a la pàgina prement la tecla control o comanda

L’alliberament de la primera versió considerada estable de Firefox 3 es produirà en el moment en què l’equip de desenvolupament consideri que el codi és prou madur i estable per oferir un bon producte acabat als usuaris.