Alliberada la primera versi

Compartir

El navegador mòbil de Mozilla es presenta oficialment per als dispositius Internet Tablet de Nokia, malgrat que de forma extraoficial també trobem penjats a Internet els fitxers per a Windows i per a Mac OS X.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Fennec és, encara que el seu nom no ho indiqui, la versió mòbil de Firefox, l’aposta de la Fundació Mozilla per conquerir els dispositius més petits. Davant seu, aquest navegador web té una dura competència: per començar, el Safari d’Apple (que ve amb l’iPhone i l’iPod Touch), continuem amb Opera Mobile i el futur Internet Explorer mòbil que beurà de les fonts del difunt projecte Deepfish.

De moment, Fennec només es troba disponible per al Nokia 810 Internet Tablet de manera oficial, un dispositiu de connexió a la Xarxa que no té funcionalitat de telèfon mòbil i que funciona amb una distribució GNU/Linux anomenada Maemo creada per la mateixa Nokia a partir de Debian. Per més endavant està prevista la seva disponibilitat per a un major nombre de sistemes operatius, i és d’imaginar que Symbian i Windows Mobile estaran entre ells.

Tot i això, ja he indicat abans que aquest llançament és l’oficial, doncs a l’FTP que allotja els fitxers per a descàrrega hi trobem una versió per a plataformes Win32 i una imatge DMG per a Mac OS X. D’aquesta manera, els usuaris d’un sistema operatiu Windows de sobretaula o un Mac OS X tenen l’oportunitat de provar aquest navegador. I per als que utilitzin la plataforma de Microsoft, els diré que fins i tot no cal instal·lar-lo, tan sola cal descomprimir el fitxer i executar.

Una imatge de Fennec sobre Windows XP

Sota Windows (que és la versió que he provat), Fennec es comporta molt bé, carregant les pàgines d’una manera molt ràpida però sense poder veure els continguts en Flash ni carregar el plug-in corresponent. Naturalment, tampoc es tracta d’un browser per utilitzar en un sistema operatiu desktop, malgrat que si volem muntar una màquina en mode quiosc pot ser una opció a considerar.

Per crear Fennec, els programadors van treballar partint de la versió 3.0 de Firefox, alleugerint-la de tot el que no necessita un navegador web per a dispositius mòbils i buscant proporcionar l’experiència de navegació dels desktop als dispositius més petits.

La interfície del programa és molt simple, amb només les icones per recarregar la pàgina i accedir als preferits a més de la barra d’adreces. A cadascun dels laterals s’hi amaguen dues barres d’eines: a la banda esquerra la barra corresponent a les pestanyes, amb la qual podrem crear una nova pestanya i anar canviant entre les diferents pestanyes obertes, i a la banda dreta hi tenim la icona per afegir la pàgina actual a la llista de preferits i per passar a la pàgina anterior o a la següent.

Guillem Alsina