Alliberada la versió 3.0 de l’OpenOffice

Compartir

Més integrada en el Mac OS X, amb suport per treballar amb documents procedents d’un Office 2007, i amb una nova pantalla d’arrencada es presenta una nova revisió de l’única suite ofimàtica que actualment pot fer-li ombra per nombre d’usuaris a l’Office de Microsoft.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La saga de la suite ofimàtica lliure per excel·lència continua amb una nova versió la principal novetat de la qual radica en el suport millorat per a la plataforma Mac OS X d’Apple, havent-se realitzat a més el llançament de la versió nativa per a aquest sistema (això si, només per a processadors Intel en la seva gran majoria, i per a un reduït nombre d’idiomes) al mateix temps que la resta de les versions.

Aquest és l'aspecte de l'OpenOffice 3 sota Mac OS XA partir d’ara, el programa s’integra perfectament en la interfície gràfica del Mac OS X sense haver de necessitar el servidor de finestres X11, quelcom que li donava un aspecte “estrany” al programa en execució i també llastava el seu rendiment i algunes de les seves funcionalitats. A partir d’ara, doncs, els usuaris del sistema operatiu d’Apple que optin per emprar també aquesta suite ofimàtica lliure, podran veure-la completament integrada en la interfície del seu sistema, i no amb el mateix “look&feel” que té en un sistema Unix/Linux.

Passant a la resta de les novetats incloses en totes les plataformes, la primera a destacar és potser la inclusió per defecte dels filtres per treballar amb documents en format OOXML (Office Open XML), desenvolupat per Microsoft per a la seva suite ofimàtica Office 2007 i publicat a posteriori per a la seva estandardització, quelcom que s’ha aconseguit per part de l’ECMA i encara s’intenta amb la ISO.

Fins ara existia un filtre que havia de ser descarregat i instal·lat manualment a la suite, i la seva inclusió per defecte era un pas necessari per a què els usuaris més principiants i amb menys coneixements d’informàtica no es sentissin frustrats a l’hora d’intentar editar documents procedents d’una màquina amb la darrera versió de la suite de Microsoft instal·lada.

El nou Start CenterTambé s’inclou una pantalla d’arrencada anomenada Start Center. Aquesta es desplega quan arranquem la suite des de la icona genèrica en comptes d’accedir a una de les aplicacions concretes que la composen. A partir d’aquest nou punt de partida, podem crear un document en blanc per a cadascuna de les aplicacions que formen part de la suite (processador de textos, full de càlcul, presentacions, base de dades, i dibuix), crear-lo a partir d’una plantilla o obrir un document prèviament creat.

Amb el processador de textos Writer s’hi inclou la possibilitat de mostrar diverses pàgines del document simultàniament, quelcom molt pràctic si comptem amb un sistema multimonitor. El sistema d’extensions i plug-ins també ha estat millorat, fent-lo més potent i eficient.

Massa demanda

Cal destacar que d’ençà de l’anunci de la disponibilitat de la nova versió de la popular suite ofimàtica lliure, el seu lloc web ha experimentat problemes derivats de la gran afluència de públic que han obligat als responsables a penjar simplement una pàgina minimalista amb les descàrregues del paquet i sense la resta dels continguts, demanant excuses als usuaris i assegurant que s’està treballant per solucionar el problema.

En el moment d’intentar la descàrrega de la nova versió, el rellotge em va marcar unes 24 hores d’espera, pel què allò més recomanable per als nostres lectors és que si volen descarregar-la, esperin uns dies a què la situació es normalitzi.

També cal destacar que l’OpenOffice 3.0 no està disponible de manera immediata en tots els idiomes. Així, per a la llengua catalana no s’ha llançat encara, estant disponible l’anterior versió 2.4.1 de la mateixa manera que per a altres llengües com el noruec, el polonès o l’holandès, mentre que la versió 3.0 està disponible per a l’anglès nord-americà, alemany, francès o rus entre d’altres. Al llarg dels propers dies/setmanes es posaran a disposició del públic en general la resta de les traduccions.

El mínim suport en aquest sentit se l’emporta el sistema operatiu Solaris i les seves variants (OpenSolaris), que només disposa de la versió en anglès per a arquitectures SPARC, i no queda gaire més ben parat en la versió per a Intel.

Guillem Alsina