Alliberada la versió 6.3 de FreeBSD

Compartir

Poques novetats en una revisió de manteniment en la qual s’actualitzen alguns paquets.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Com a preludi de la nova versió superior d’aquest prestigiós sistema operatiu, ha estat alliberada la darrera revisió de la branca 6.x del sistema, malgrat que no inclou novetats espectaculars i podria classificar-se com a una versió de manteniment.

FreeBSD és un sistema operatiu molt apreciat entre els responsables de centres de dades i companyies que ofereixen serveis de hosting, passant en les seves preferències per davant d’altres variants de Unix (que és el que no deixa de ser FreeBSD) com GNU/Linux. La seva gran robustesa i seguretat al costat de la disponibilitat d’aplicacions estàndards en el món dels serveis d’Internet com és el servidor web Apache han permès una forta implantació en aquesta àrea. Fins i tot ha servit com a base per altres projectes que l’allunyen del món dels servidors per acostar-lo al dels desktop, com per exemple PC-BSD o DesktopBSD.

Les principals novetats de FreeBSD 6.3 són:

– TrustedBSD 1.0, programari que permet la creació d’instal·lacions amb una alta seguretat, confiables o ‘trusted’ en anglès.
– Entorns gràfics KDE 3.5.8 i Gnome 2.20.1
– Servidor de finestres Xorg actualitzat a la versió 7.3
– Sendmail 8.14.2
– BIND 9.3.4-p1
– IPFilter 4.1.28
– Inclou els pegats de seguretat alliberats des de l’anterior versió 6.2
– Nous drivers per a maquinari com ara targes de so, de xarxa, o de sistemes RAID

En el lloc web del sistema podem trobar tota la documentació necessària per actualitzar una instal·lació de FreeBSD o bé realitzar una nova instal·lació partint des de zero.

Més informació:

Lloc web de FreeBSD
http://www.freebsd.org/

Guillem Alsina