Alliberada la versió final de KDE 4

Compartir

Un rentat de cara important per a una nova versió que està cridada a recuperar el terreny perdut davant Gnome en les preferències de responsables de distros i usuaris finals.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Després de mesos d’espera (i algun retard), ha vist per fi la llum la quarta versió de KDE, juntament amb Gnome un dels dos entorns gràfics d’escriptori per a Unix que es disputen l’hegemonia en aquesta família de sistemes operatius amb el permís d’alguns “outsiders” com Xfce entre d’altres.

KDE 4.0 ja pot ser descarregat, havent-hi paquets precompilats per a distribucions de Linux com Debian, openSUSE, Mandriva, Kubuntu o Fedora. El nou entorn està basat en la quarta versió de les llibreries QT de Trolltech, que han estat la base històrica d’aquest escriptori.

Sense cap mena de dubte, la principal novetat de KDE 4 és Plasma, la shell gràfica de l’escriptori que afegeix noves i espectaculars capacitats gràfiques a l’entorn que l’ajudaran a competir amb Gnome per recuperar part del terreny perdut aquests darrers anys. I és que no hem d’oblidar que KDE era l’entorn d’escriptori líder i l’escollit per més distros Linux per equipar-les fins que el projecte Gnome va començar a perfeccionar els seus productes i enlluernar més i més responsables de distribucions. Especialment fort fou l’impacte provocat per Ubuntu, que fins a l’aparició de Kubuntu només proporcionava l’entorn Gnome com a escriptori. Plasma proporciona a l’usuari la forma d’interactuar amb les aplicacions i l’escriptori; els menús, els panells i tota la resta d’elements d’interacció són la seva responsabilitat.

L'aspecte del nou KDE 4

Una funcionalitat que posa KDE a l’alçada del Mac OS X d’Apple és la de Dashboard, que substitueix al vell concepte de “mostrar escriptori” en el qual es minimitzaven totes les finestres. Amb el nou Dashboard i mitjançant una pulsació de tecles, les aplicacions queden en un segon pla i el que queda destacat són els Widgets que tinguem a l’escriptori, i que en aquesta versió de KDE tenen més importància.

La funcionalitat Dashboard

KWin, el gestor de finestres, proporciona efectes de composició avançats com els que podem trobar en Compiz Fusion o en el Mac OS X, amb el que es pretén atreure especialment als usuaris finals, als quals tot sovint els entren les coses més pels ulls. Per a això, cal recórrer a tot el potencial de l’acceleració per hardware de la tarja gràfica del nostre equip. I el nou tema d’escriptori, Oxygen, també ha estat polit pensant en el millor dels aspectes. Res s’ha deixat a l’atzar en KDE 4.

El menú d’aplicacions (homologable al menú Inici per a aquells usuaris de Windows), anomenat KickOff (patada), varia respecte a l’enfocament tradicional per acostar-se més al concepte que ofereix Windows Vista de no obrir nous panells amb el contingut dels submenús, si no substituir el panell visible per un altre amb els continguts corresponents a la carpeta escollida.

Altres novetats de l’entorn són:

– El framework Phonon proporciona a totes les aplicacions de KDE suport multimèdia independent de plataforma per a la reproducció de vídeo o àudio, per exemple.
– Solid és un altre framework que proporciona una millor interacció del sistema amb els dispositius removibles (com ara claus USB) i proporciona les eines per a una millor gestió energètica de l’equip de treball. Seria una mena de capa d’abstracció de maquinari (HAL) dedicada.
– La interfície del centre de control de l’entorn ha estat millorada per a què sigui més fàcil i assequible a usuaris de tots els nivells.
– Dolphin, nou gestor de fitxers, construït pensant en la facilitat d’ús.
– Okular, el visualitzador de fitxers, ha estat millorat amb la col·laboració del projecte OpenUsability i s’ha augmentat el nombre de formats que suporta.

La presentació en societat de KDE 4 es realitzarà amb tota la fanfàrria entre el 17 i el 19 de gener en el Google Campus que la companyia del cercador té a Mountain View, Califòrnia. En aquests tres dies diversos personatges com Wade Olson (cap del grup de màrqueting de KDE) o Haavard Nord (cofundador i CEO de Trolltech) donaran xerrades i seran accessibles al públic i a la premsa en general per respondre a les preguntes sobre KDE 4.

Més informació:

Lloc web de KDE
http://www.kde.org/

Guillem Alsina