Alliberada openSUSE 11.1

Compartir

Les seves principals novetats són les darreres versions de Gnome i KDE, una nova llicència i que és la primera versió íntegrament construïda mitjançant openSUSE Build Service.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Revisió menor -però no per això poc important- d’una de les distribucions que marca estil en l’ecosistema GNU/Linux, amb fins a 230 novetats segons els seus responsables.

Per començar, aquesta és la primera vegada que la distribució alliberada s’ha construït amb el nou servei openSUSE Build Service, un servei en línia que permet crear paquets de programari vàlids per a la seva instal·lació i gestió per part de la majoria de les distros del sistema operatiu del pingüí existents actualment, incloent la mateixa openSUSE.

També canvia la llicència d’usuari a la qual es troba subjecta la distribució. Amb la nova llicència hauríem, en principi, de gaudir de més llibertat.

Passant als canvis tècnics, s’inclouen les darreres versions dels dos principals escriptoris, Gnome 2.24.1 i KDE 4.1.3, tot i que per a aquells que prefereixin el KDE "clàssic" podran optar per la versió 3.5.10 d’aquest entorn.

Gnome 2.24.1 sobre openSUSE 11.1

La darrera versió de la suite ofimàtica OpenOffice.org, la 3.0, també s’inclou en openSUSE 11.1, proporcionant als seus usuaris compatibilitat amb documents creats en la darrera versió del paquet ofimàtic de Microsoft, l’Office 2007.

La versió del kernel inclosa en el sistema és la 2.6.27, i altres elements clau són la Glibc 2.9, Python 2.6 (no incloent la 3.0 que trenca la seva compatibilitat amb les versions anteriors), Mono 2.0 o Perl 5.10 .

La disponibilitat per a lliure descàrrega és immediata, i podem obtenir openSUSE 11.1 per a arquitectures x86 de 32 i 64 bits i PowerPC.

Guillem Alsina