Alliberada Ubuntu 8.04

Compartir

Nova aplicació per instal·lar Ubuntu des de Windows, Firefox 3 i un nou control de seguretat, les principals novetats d’una distribució molt esperada.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Les noves iteracions d’Ubuntu, la distribució GNU/Linux del moment, són cada vegada més esperades. Aquest ha estat el cas de la 8.04 també coneguda com a "Hardy Heron" (Bernat Pescaire Robust en català), que a més és el que a Canonical han anomenat LTS (Long Time Support en anglès), i que significa que a la versió per a màquines d’escriptori s’ofereix suport tècnic per un període de tres anys (fins a l’abril del 2011), estenent-se a cinc (fins a l’abril de 2013) en la versió servidora.

En general, l’aspecte gràfic de la distro ha estat millorat en tots els aspectes des de l’entrada al sistema fins a l’escriptori, que manté el tradicional entorn Gnome i el tema de tons marrons com a senyals d’identitat.

Una nova forma d’instal·lar

Fins ara l’eina d’instal·lació era la inclosa en el Live CD, però a partir d’aquesta nova versió s’inclou també Wubi, una eina que permet instal·lar Ubuntu des de Windows, i se’n potencia l’ús.

A més de ser una eina simple i pràctica, Wubi tampoc necessita gaires recursos per part de la màquina en la qual s’instal·larà la distro: 256 MB. de RAM, 5 GB. de disc i Windows 98, 2000, XP o Vista.

Navegant per la web amb l’últim

Com a navegador per defecte destaca la cinquena beta de Firefox 3, el que no deixa de sorprendre en no tractar-se d’una versió definitiva i estable d’un programari per a una distro tan prestigiosa com aquesta encara que es trobi prou madur. L’aspecte del navegador, personalitzable mitjançant "skins" (literalment, "pells" en anglès) ha estat adaptat al "look" que presenta Ubuntu per tal que s’integri perfectament amb la resta d’aplicacions.

Algunes de les facilitats ofertes per aquest navegador a l’internauta són:

– Afegit ràpid de preferits (bookmarks) amb un sol clic a la icona en forma d’estrella que trobem en el lateral dret de la barra d’adreces
– Millorada la seguretat davant llocs web que puguin instal·lar malware a l’ordinador o que puguin correspondre a phishing o altres amenaces
– L’autocompletat d’adreces web consulta a l’historial i als bookmarks, a més de disposar d’una funció d’aprenentatge adaptatiu, pel què quant més l’usem, més aprendrà sobre nosaltres i els llocs que freqüentem

Sistema de permisos d’usuari millorat

PolicyKit és un sistema que permet l’ús d’eines que habitualment necessitarien permisos d’administrador des d’un compte d’usuari normal i corrent. En Ubuntu no podem accedir directament al compte ‘root’, aquest es troba limitat (igual que en Mac OS X), pel que emprem l’eina sudo en línia de comandes i una eina gràfica que ens sol·licita la contrasenya cada vegada que hem de realitzar una operació que requereix drets administratius.

El nou sistema PoliciKit permet un control més granular de la seguretat, assignant permisos no només a l’aplicació sinó a operacions concretes que realitzin els programes.

Millor tractament d’imatges

F-Spot, el gestor i organitzador de fotografies de la distribució, és capaç ara de connectar-se a un major nombre de càmeres de fotos i telèfons mòbils per descarregar les imatges i classificar-les. A més, permet fer petits retocs al més pur estil Picassa.

Altres millores

– Afegides noves aplicacions com un client de BitTorrent, un altre de VNC i una interfície més potent per al programari de gravació de CD’s i DVD’s
– Suporta GnomeVFS (Virtual File System) en el gestor d’arxius Nautilus. GVFS és una capa d’abstracció que realitza les operacions de manipulació de fitxers com la lectura i l’escriptura, i de la qual s’espera en un futur proper que permeti opcions avançades amb els sistemes de fitxers de Linux
– Els posseïdors d’una PSP podran connectar la vídeoconsola al seu ordinador i exportar llistes de distribució a més de rebre ràdio en streaming i adquirir música a la botiga en línia Magnatune
– El reproductor de vídeo permet navegar a través dels continguts de YouTube i s’integra amb la interfície de Myth TV

Paral·lelament a la publicació de la versió per a escriptori d’Ubuntu 8.04, també s’ha alliberat la versió servidora, en la qual s’hi afegeixen funcionalitats dirigides als entorns empresarials com un millor suport per a virtualització.

L’expectació generada per la sortida d’aquesta nova versió ha estat tal que els servidors de Canonical suportaven poques hores després una quantitat de descàrregues que feia que amb una línia ADSL d’1 MB. es poguessin trigar fins a 7 hores en disposar de la imatge ISO depenent del servidor escollit per realitzar la descàrrega.

Rumb cap a "Intrepid Ibex"

Un cop publicada la versió 8.04 d’Ubuntu, les mires dels desenvolupadors ja apunten cap a la seva successora, que veurà la llum puntualment (o almenys així hauria de ser) aquest proper octubre, i que presentarà com a principals novetats un complet redisseny de l’escriptori i millores per als ordinadors portàtils.

Guillem Alsina