Alliberat el M? ster en Programari Lliure de la La Universitat Oberta de Catalunya

Compartir

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha alliberat tota la seva documentació referent al Màster en Programari Lliure d’una manera excel·lent: amigable, fàcil d’entendre, bon disseny gràfic. Es pot llegir des d’Internet o descarregar arxius PDF contenint tot el material.


Marcos Guglielmetti – Fa 4 anys la UOC es trobava alliberant els primers materials oficials sobre Programari Lliure: Sistema operatiu GNU/Linux bàsic i Introducció al programari lliure; en aquell moment fou quelcom històric perquè una Universitat de l’Estat Espanyol mai no havia fet quelcom semblant. Actualment s’ha completat la totalitat de la publicació lliure a Internet.
 
Això suposa un moviment de transferència de coneixement amb pocs precedents.
 
Podem accedir en línia i/o obtenir la versió en PDF de softwarelibre.net, anomenada "La Bíblia del Programari Lliure", que conté els següents capítols: Introducció al programari lliure, Sistema operatiu GNU/Linux bàsic, Administració avançada, Desenvolupament d’aplicacions web, Utilitats i eines, Aspectes legals, Bases de dades, Implantació de sistemes, Enginyeria del software, Introducció al desenvolupament de programari, Xarxes computacionals, Aspectes avançats en seguretat en xarxes mòduls.
 
El Màster va néixer per la necessitat de formar persones qualificades en l’àmbit del Programari Lliure. Com que el desconeixement del codi font (habitual en el programari privatiu) no permet auditar com funciona realment un programa, la Unió Europea va recomanar la instrumentació d’estudis sobre l’àmbit del programari lliure.
 
El programari privatiu, segons la UE, pot comprometre altament la seguretat dels països, deixant en mans d’empreses que creen programes que només elles entenen.
 
Però més enllà d’això, el programari lliure en l’educació té a veure amb transmetre els valors de compartir, col·laborar, és a dir, valors ètics.
 
Perfils que es tenen en compte en la formació: expert en desenvolupament d’aplicacions i direcció de sistemes lliures, administrador de xarxes i sistemes, administrador web i sistemes de comerç electrònic.
 
Per accedir al material en línia publicat sota la llicència lliure GNU Free Documentation License (GFDL), consultar la secció OpenCourseWare de la Universitat.
 
Font:
 
Informática MasterMagazine > Actualidad – informática

Guillem Alsina