Alliberats nous binaris de KDE per a Windows

Compartir

Permet usar els repositoris oficials de KDE -a més de per a les versions de Unix- també per als paquets d’aquesta versió per a Windows.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – L’equip de desenvolupament del port de l’entorn d’escriptori KDE per a Windows ha alliberat una nova versió, basada en el recentment publicat KDE 4.0, i que ens permet executar l’entorn i algunes de les seves aplicacions en el sistema operatiu de Microsoft.

Tot i que KDE és conegut per ser juntament amb Gnome un dels dos entorns de referència en el món Unix (i gairebé comptant ja a Xfce, un entorn que cada dia guanya més adeptes) amb versions per a Linux, BSD i incursions en altres variants, molta gent desconeix que gairebé des del principi del projecte hi ha hagut un interès per part dels seus desenvolupadors d’executar part de l’entorn i les seves aplicacions en altres sistemes operatius com són Windows i Mac OS X*.

Aplicacions integrades en el funcionament de KDE com són el navegador web Konqueror poden, gràcies a aquesta branca del projecte, ser usades sota Windows. Fins i tot s’està treballant en una versió nativa de KOffice 2.0 per al sistema operatiu de la companyia de Redmond, que permetrà disposar d’un nou contendent en la guerra de les suites ofimàtiques. Tot això és possible gràcies al fet que les llibreries QT, la base de tot l’entorn KDE són multiplataforma.

La instal·lació de KDE sota Windows depèn d’un sol programa amb el qual descarregarem tot allò necessari i, fins i tot, ens permetrà descarregar el codi font de l’entorn i les aplicacions per a recompilar-lo, tot i que -i per tranquil·litzar als usuaris inexperts- això no és estrictament necessari.

La nova versió s’ha posat a disposició dels usuaris aquest passat 22 de gener, i la principal novetat que d’ella en denoten els responsables és la possibilitat d’usar els repositoris de programari oficials de KDE a més de per als paquets de les habituals versions de Unix, també per als de Windows.

KDE és un programari lliure que, si bé com tot programa que s’executi sobre Windows, carregarà amb més feina al sistema**, també ens permet gaudir d’altres aplicacions, alternatives o complementaries a les que ja tinguem com a natives d’aquest sistema operatiu.

Més informació:

Pàgina web del projecte de port per a Windows de KDE
http://windows.kde.org/

* aquest, de fet, és una variant de Unix BSD encara que molt retocat per Apple, pel que tot i no considerar-lo fora de la família Unix, presenta una sèrie de dificultats per adaptar desenvolupaments que emprin l’entorn gràfic, no sent així per les aplicacions de línia de comandes, que funcionen de la mateixa manera.

** ja que no substitueix l’entorn gràfic natiu del Windows, si no que el complementa, per tant carregant en memòria més llibreries, el que genera més feina a l’ordinador.

Guillem Alsina