Als Estats Units és il·legal instal·lar Mac OS X en maquinari no Apple

Compartir

Món MacS’ha realitzat un dictamen sobre el cas Psystar, i encara que no afecti a la resta del món, les mires dels organismes reguladors i autoritats judicials poden estar posades ara mateix en aquesta sentència.

Redacció – En un dictamen de setze pàgines amb data de 13 de novembre, el jutge William Alsup del districte del Nord de Califòrnia, ha donat per bons els arguments d’Apple en el cas que enfrontava a aquesta empresa amb Psystar, malgrat que aquesta sentència només és vàlida per al sistema operatiu Leopard i no per a Snow Leopard, que segueix un altre cas paral·lel. Tot i això, i coneixent mínimament el sistema judicial nord-americà, és probable que la força de la jurisprudència faci que el cas de Snow Leopard acabi exactament igual.

L’argument d’Apple era que les accions de Psystar violaven la llicència EULA sota la qual es distribueix el Mac OS X, i que indica explícitament que aquest sistema operatiu només pot instal·lar-se en màquines fabricades per la companyia de la poma mossegada. Per la seva banda, Psystar s’ha defensat afirmant que, un cop adquirit el sistema operatiu, aquest pot ser instal·lat en qualsevol màquina, ja que l’usuari pot fer amb ell el que vulgui. Aquesta empresa considera la limitació imposada per al maquinari com quelcom il·legal.

Finalment, el jutge ha donat la raó a Apple, atès que en el text de l’EULA s’especifica que la companyia de Steve Jobs llicencia l’ús del Mac OS X a l’usuari, no se’l ven i, per tant, Psystar ha violat aquest contracte.

No es tracta de la sentència definitiva, que probablement es dictarà a finals d’enguany o a principis de l’any vinent, però sense cap mena de dubte aquest dictamen posa les coses molt difícils a Psystar. És impossible extrapolar aquesta resolució a possibles casos semblants que es donin a la resta del món, però és possible que si Apple es decideix a denunciar a totes les companyies que han sortit a l’ombra de Psystar arreu del món, els jutges prenguin en consideració aquest mateix argument.

Ens trobem davant el principi de la fi dels clònics no autoritzats dels Mac?

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)