Als Estats Units serà legal ‘alliberar’ qualsevol telèfon mòbil o prendre trossos de DVD’s

Compartir

CibersocietatLa Biblioteca del Congrés nord-americà afegeix una excepció a la DMCA que legalitza l’aplicació del procés de jailbreaking a l’iPhone a més de l’alliberament de qualsevol altre model de telèfon. També es permet l’ús de petits trossos de continguts d’un DVD saltant-se les proteccions que aquest pugui incloure, encara que no valida l’ús de tot el contingut d’un disc.

Redacció – Bona notícia per a totes aquelles persones que empren -entre altres terminals encara que principalment aquest- l’iPhone “alliberat” (jailbreak): la Biblioteca del Congrés nord-americà ha afegit una excepció a la DMCA que legalitza aquestes pràctiques.

La majoria dels fabricants de telèfons mòbils ven els seus models subvencionats als usuaris a través de les operadores. A canvi, aquests signen un contracte de permanència que els obliga a treballar amb l’operadora per un període de temps determinat. Amb això, el telèfon desitjat els costa menys en el moment de l’adquisició, però tant operadora com fabricant busquen recuperar el descompte realitzat a posteriori en les factures mensuals de consum.

La DMCA (Digital Millennium Copyright Act) és la normativa nord-americana que regula els drets de reproducció i tecnologies lligades amb aquest i que prohibeix, entre altres coses, la vulneració de tecnologies de protecció com les que es troben en els telèfons mòbils per a impedir el seu ús amb targes SIM d’operadores diferents de la que ha subvencionat el terminal.

Segons informen diversos llocs com Ars Technica, cada tres anys la Biblioteca del Congrés dels Estats Units té la potestat d’afegir excepcions a la DMCA, cosa que ha fet enguany amb dues d’elles que criden l’atenció poderosament: la ja comentada dels telèfons mòbils, i també la possibilitat de desprotegir i gravar petits trossos de pel·lícules contingudes en DVD’s comercials.

Jailbreaking: localitzat als Estats Units

Malgrat que no manca d’importància, la decisió afecta només als Estats Units i no és paralelitzable ni a Europa ni a Amèrica del Sud ni a altres països d’altres continents, a diferència d’altres esdeveniments relacionats amb el mercat tecnològic que s’han donat en el país nord-americà.

Tampoc afectarà a les vendes de l’iPhone (terminal emblemàtic tant en cerques per part dels usuaris com en lock-in amb una operadora per part del fabricant) fora dels EUA; no creixerà la importació paral·lela, almenys no en gran mesura encara que algú que fins ara no s’hagués decidit a adquirir un iPhone “alliberat” potser que ara sí es decideixi, però continuarà sent un mínim del mercat.

Per a la resta dels terminals, la influència serà possiblement mínima, almenys fora de les fronteres dels EUA. El que sí que cal esperar és un augment de les mesures de seguretat que Apple inclou a l’iPhone per evitar el jailbreak.

Pel·lícules: quelcom que sí pot afectar a tot el món

La situació, en certa manera “paralegal” que patia el programari de desencriptat de DVD’s, es pot convertir en totalment legal i normal als Estats Units, fet que al seu torn facilitarà sense cap mena de dubte les pràctiques de “DVD-rip” consistents en bolcar el contingut d’un disc DVD a un fitxer informàtic que es pot compartir a través d’Internet.

Si el món del cine es queixava fins ara d’aquestes pràctiques, tindrà més motius per fer-ho d’ara en endavant, ja que amb això es podran bolcar versions idiomàtiques que aniran a incrementar l’intercanvi d’arxius en els altres països. Els Estats Units es convertiran, probablement i d’aquesta manera, en un proveïdor de continguts “piratejats” per a la resta del món.

Lectures recomanades

Article a Ars Technica

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina