Amazon porta el seu lector d’ebooks a un nou nivell

Compartir

Creix la pantalla i s’hi inclouen acceleròmetres que permeten captar els girs que es dóna al dispositiu per tal d’adequar l’orientació del text al format, les principals novetats que presenta el Kindle DX, que es posarà a la venda aquest estiu.

El Kindle DXGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – El lloc de “gàdget de l’any” que van ocupar els netbooks a finals de la temporada passada podria ser obtingut ben aviat pels lectors d’ebooks, per als quals la tecnologia ha evolucionat fins aconseguir les tan anhelades pantalles que no cansen la vista i que llueixen com el paper. Amazon, amb el seu Kindle, ha estat una de les primeres en apostar per aquest format d’aparell. No en va, la companyia és famosa per ser la llibreria en línia número 1 del món, i malgrat que encara ven molta part dels seus llibres en el tradicional “format paper”, no té dubtes sobre el futur que li espera al llibre electrònic. És per això que ha actualitzat el seu lector.

El més notable del nou Kindle DX és que ha crescut. El dispositiu no munta la pantalla de sis polzades del seu antecessor de primera generació, sinó que n’empra una de 9,7. El format, tot i això, es manté exactament igual. Posant de costat les dues generacions sembla ben bé que la primera sigui producte de ficar un exemplar de la segona a la rentadora i treure-ho ja encollit.

Preveient que els usuaris podran voler llegir situant l’aparell en format apaïsat, el Kindle DX aprofita la mateixa tecnologia basada en acceleròmetres que ja van popularitzar l’iPhone i l’iPod Touch i que actualment ja inclou qualsevol smartphone mínimament decent.

Una altra dada a tenir en compte és el suport natiu per a fitxers PDF, pel què deixa de ser necessari emprar un programari específic de conversió. Aquest pot ser un dels aspectes més controvertits del Kindle DX, ja que són nombrosos els ebooks que corren il·legalment per Internet en aquest format de fitxer creat per Adobe, pel què amb el Kindle DX una persona pot tenir accés a una basta llibreria amb tan sols adquirir el lector.

El Kindle DXPel què fa a memòria, amb aquest aparell gaudirem de 3,3 GB. d’espai d’emmagatzemament per desar els nostres llibres electrònics, més que prou per disposar d’una bona col·lecció. També està equipat amb connexió sense fils 3G per a descarregar els llibres des d’on sigui sense haver de buscar punts d’accés WiFi. En aquest aspecte, no m’ha quedat clar com haurà de ser utilitzada aquesta capacitat, almenys fora dels Estats Units, ja que probablement necessitarà donar-se d’alta amb alguna operadora.

Amb aquesta nova encarnació del Kindle, Amazon vol atacar dos segments de potencials usuaris: d’una banda, tindrà un programa per al sector educatiu, del qual encara no se n’han desvelat els detalls, i per l’altre està temptant als editors de diaris. La tants cops anunciada mort dels mitjans en paper a mans d’Internet no s’ha produït, pel què Amazon busca explotar un segment d’usuaris que no vol llegir el diari en paper però al qual també li molesta llegir-lo per Internet.

És de suposar que, per a què sigui rendible aquesta modalitat, Amazon haurà d’atraure a clients que es subscriguin durant un llarg període de temps als rotatius, pel què probablement les ofertes que podrem trobar en el seu lloc (primer en premsa nord-americana i molt més endavant de la resta del món) seran de com a mínim una subscripció anual.

El preu d’aquest nou dispositiu (i, en general, de qualsevol lector de llibres digitals) no és assequible a totes les butxaques: 489 Dòlars nord-americans, uns 370 Euros. La seva venda començarà a l’estiu, probablement al juny, i ara mateix Amazon disposa d’un catàleg de 275.000 exemplars per a llegir a través d’aquest aparell, la majoria només en anglès.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)