AMD estar? a la venda?

Compartir

Mentre les accions del gran fabricant de microxips cauen sense parar, es susciten diferents versions sobre el seu futur, i ja s’han començat a estudiar noms de grans companyies tecnològiques que podrien estar interessades en comprar les seves accions, o que, en tot cas, almenys podrien arribar a fer-ho per disposar del capital suficient.


Marcos Guglielmetti – AMD és el segon fabricant de microxips per a ordinadors a nivell internacional, darrere d’Intel; durant els anys 90 aquesta última empresa havia liderat el mercat de manera indiscutible, però els darrers anys AMD es va acostar considerablement gràcies a aconseguir capacitats de processament superiors a un preu més baix. Després, per les lleis d’oferta i demanda que regeixen el mercat, els preus es van equiparar bastant, i actualment Intel ha tingut un gran èxit amb els seus processadors Core DUO, aconseguint que aquests vinguessin integrats en una gran proporció de les màquines que es ara per ara.

El retard en la sortida dels nous models de xips d’AMD, sumat a algunes tandes defectuoses, va fer que els inversors comencessin a desconfiar -les disculpes no van tranquil·litzar a ningú, divendres passat el valor queia un 5%-, i des de tgdaily ja s’especula amb una possible venda massiva d’accions, ja que el valor actual és molt baix.

Per tenir una idea de la crisi econòmica que envolta l’empresa, n’hi ha prou amb veure el valor que presentava la mateixa durant el divendres passat: 4730 milions de dòlars, molt menys del que AMD va pagar durant la compra d’ATI, uns 5.400 milions aproximadament, el Juny de 2006.

Una crisi amb antecedents

En aquell temps, AMD es va haver d’endeutar per quedar-se amb ATI, sent la seva estratègia la de competir agressivament contra el maquinari de vídeo produït per NVIDIA i Intel. És a dir, que estem al davant d’una crisi típica deguda a una expansió desmesurada i especulativa.

El President i CEO d’AMD, Hector Ruiz va declarar en aquell moment que amb la unió de la seva empresa i ATI es podria superar tot el que s’havia aconseguit en aquell moment en matèria de negocis i reinventar l’empresa convertint-la en el partner de preferència (això és: superar a Intel); al mateix temps es van estalviar 75 milions de dòlars en "despeses operatives", el que va incloure acomiadaments massius.

Candidats

Actualment, alguns analistes pensen que Samsung tindria la capacitat i la voluntat suficients com per a quedar-se amb AMD, durant el darrer trimestre va obtenir un benefici net de 2390 milions de dòlars.

Un altre nom que es diu és NVIDIA, companyia rival que lidera el segment de targes gràfiques per a PC i posseeix en efectiu un 40% del que val avui en dia AMD; el problema en aquest darrer cas resideix sobretot en el gran monopoli que representaria NVIDIA, la qual en teoria faria desaparèixer al seu gran competidor ATI. En teoria, aquesta compra seria impossible gràcies a la llei antimonopoli nord-americana.

També es pensa que Microsoft o Google podrien adquirir AMD, fins i tot IBM.

L’ "ideal" seria que AMD seguís sent "independent", a tgdaily pensen que aquesta companyia posseeix prou capacitat d’innovació, però li manca finançament. No és una dada menor el fet que gairebé tots els valors tecnològics estan baixant als Estats Units, pel que la davallada d’AMD, si bé sobresurt, s’enquadra dins d’un fenomen general.

Font:

Informática MasterMagazine > Actualidad – informática
http://www.mastermagazine.info/

Guillem Alsina