AMD llança el seu primer xip ARM per a servidors

Compartir

És un potent processador de 64 bits i quatre o vuit nuclis, del qual els fabricants de servidors en disposaran d’una plataforma de demostració al llarg del primer trimestre d’aquest any.

Davant la competència que li suposa Intel en tots els camps de la computació de sobretaula i portàtil, i com de difícil s’està posant l’entrada en el sector de la mobilitat (i, si no, que li ho diguin a la mateixa Intel…), AMD ha decidit innovar obrint bretxa per un camp en el que les possibilitats de futur del negoci dels xips no es veuen excessivament minvades a diferència dels ordinadors de sobretaula, i amb una arquitectura ARM que té pendent fer el salt a aquest camp des fa temps: el dels servidors.

Ja fa temps que es canten les virtuts dels xips d’arquitectura ARM per als servidors, amb baix consum d’energia i nul·la o mínima dissipació de calor, tot i que amb un sol ‘handicap’ respecte als seus homòlegs x86 i que no és altre que menor capacitat de procés en brut, malgrat que aquesta és una diferència que s’ha anat llimant amb el temps i que és probable que es llimi encara més en el futur proper.

I AMD ha volgut fer la seva entrada en el terreny dels processadors ARM per la porta gran, amb la sèrie de xips Opteron A1100 de 64 bits i entre quatre i vuit nuclis, fabricat en tecnologia de 28 nanòmetres.

La companyia nord-americana disposarà aviat (al llarg del primer trimestre d’aquest any, segons afirmen) d’una plataforma de proves, amb plaques base i xips per a què possibles clients i fabricants de servidors interessats puguin començar a avaluar per als seus futurs desenvolupaments. Sens dubte, i amb les qualitats que he enumerat abans, gegants de la talla de Google o Facebook en l’àmbit de les empreses en línia, o IBM, Dell i HP entre els fabricants de maquinari, han d’estar interessats per la nova plataforma de computació d’AMD.

Aquesta plataforma de desenvolupament suporta components estàndard com el sistema de firmware UEFI. Com a sistema operatiu s’oferirà una versió de Fedora que, recordem, va incloure l’arquitectura ARM com a principal en la versió 20 de la seva distribució GNU/Linux.

Addicionalment, AMD també ha donat a conèixer que contribuirà a l’Open Compute Project (grup de treball en el qual s’hi comparteixen lliurement idees i dissenys al voltant dels servidors) amb el disseny d’un microservidor basat, precisament en xips de la sèrie Opteron A, com l’A1100.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: