AMD presenta el primer xip que uneix en una sola pastilla GPU i GPU: l’APU

Compartir

CES 2011Malgrat que la idea no és nova, ha estat AMD la primera en dur-la a la pràctica.

CES 2011

Atenció: el present text es troba protegit per la llicència que podran trobar al final del mateix. En un període no superior als tres mesos, podrà ser trobat sota la llicència copyleft habitual.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – El principal competidor d’Intel ha estat el primer en presentar una novetat de certa envergadura en aquest CES 2011 amb la introducció de la seva primera APU, producte directe de la seva adquisició d’ATI, ja que es tracta de la fusió en un sol xip de CPU (el xip principal de l’ordinador, el seu “cervell”, per a entendre’ns), GPU (xip encarregat dels càlculs per a la representació dels gràfics en pantalla, amb operacions complexes com la projecció d’ombres en entorns 3D virtuals) i northbridge (la via emprada per a comunicar CPU i GPU).

D’aquesta manera s’aconsegueix que, en comptes de tenir dos blocs intercomunicats, se’n tingui un de sol i sense pèrdues de temps o “colls d’ampolla” per culpa de la via que han de recórrer les dades entre ambdós elements de càlcul.

Amb l’explícit nom de Fusion, AMD ha presentat una gamma de tres xips APU diferents, dos d’ells destinats al sector d’alta mobilitat i lleugeresa (tablets, netbooks amb capacitat de vídeo HD, equips small-form-factor), concretament les sèries E i C, i el tercer (sèrie A) per a màquines que requereixin d’un rendiment superior, com ara notebooks (portàtils estàndard), equips d’escriptori all-in-one i màquines dedicades a gaming.

En anar a buscar el mercat dels tablets lleugers moderns, AMD entra en lliça amb tots els llicenciataris de l’arquitectura ARM com Qualcomm o la mateixa nVIDIA, i passa per davant d’Intel, els xips Atom de la qual no estan triomfant precisament en aquest segment particular de mercat malgrat que s’han fet amos i senyors del regne dels netbooks. Precisament, aquest moviment pot ser producte d’haver “après dels seus errors”, ja que aquest fabricant s’ha perdut una bona part del desitjable mercat dels netbooks.

Competint amb nVIDIA pels programadors per a tasques de supercomputació?

Tot i que no és una disciplina gaire estesa, l’ús de GPU’s per a processament en paral·lel en tasques de supercomputació fa temps que es ve practicant, i sembla que el rei en aquest segment és nVIDIA, qui fins i tot ofereix una línia de productes orientada en exclusiva a aquestes tasques (batejada com a Tesla). L’alt rendiment que proporcionen les APU’s d’AMD les converteixen en una eina atractiva també per a aquestes tasques, quelcom en el que ATI no havia destacat mai per davant del seu principal rival.

Fusion permet -segons informa AMD- aprofitar al màxim la potència de processament en paral·lel de la GPU, el que dóna peu a què els enginyers de maquinari es posin a investigar sobre quants d’aquests xips es necessiten en una sola màquina per començar a batre rècords…

Per als programadors, les eines seran OpenCL i DirectX 11.

Aquestes primeres APU’s ja tenen un fabricant de maquinari que aposti per elles: Toshiba, que ha presentat a la premsa especialitzada la seva nova gamma de portàtils i netbooks basats en aquesta arquitectura. AMD espera que en els mesos vinents altres “pesos pesats” de la indústria s’afegeixin a aquest i llancin els seus desenvolupaments basats en APU’s.

El llançament d’aquestes tres sèries és només el principi; fins a un total de vuit processadors diferents han estat promesos per AMD per als mesos vinents, pel què les APU’s sembla que són la principal aposta d’aquest desenvolupador per al futur, i no només en el mercat de consum, si no en tots els camps. El seu nom comercial (això és: l’etiqueta que vindrà enganxada en els equips) serà AMD Vision, essent Fusion un terme dirigit als OEM’s.

Copyright (c) 2011 www.imatica.org
Tots els drets reservats. Es permet la lliure reproducció del titular de la notícia, així com la citació de la URL dins del servidor www.imatica.org sota qualsevol circumstància, però sense reproduir total o parcialment cap altra part del text sense l’autorització explícita per part de l’autor o el mitjà

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)