Android 2.0: nascut per guanyar-se a fabricants i usuaris

Compartir

AndroidAmb l’alliberament de l’SDK d’aquesta nova versió del sistema, ja podem entreveure les funcionalitats que dins de poc podrem gaudir en els nous terminals, i entre les quals s’hi compten un browser millorat que suporta algunes característiques del futur HTML 5, i suport per a interfícies multitàctils.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Google ha posat a disposició dels programadors l’SDK de la nova versió de la seva plataforma per a telèfons mòbils, Android 2.0, el nom en clau de la qual és Eclair. La darrera revisió disponible fins a la data i que ha estat emprada amb excel·lents resultats (i crítiques) en l’HTC Hero és la 1.6 .

Per a aquesta nova versió major, Google introdueix suport per a interfícies d’usuari multitàctils. Encara que pugui semblar sorprenent (ja que els telèfons Android es gestionen emprant els dits), fins ara el suport era per a interfícies tàctils, que “comprenen” i gestionen un sol punt de pressió simultani sobre la pantalla. Una interfície multitàctil és capaç de treballar amb diversos punts de pressió simultanis.

El teclat virtual també ha estat millorat, aprofitant precisament la introducció de suport per a interfícies multitàctils, per tal de captar millor els moviments dels dits sobre ell, de manera que no es perdin pulsacions de tecles degut a la rapidesa amb què aquestes es realitzen. També se li ha adjuntat un diccionari que “aprèn” a mesura que emprem la funcionalitat del teclat, segons les paraules que utilitzem més sovint.

En el navegador web inclòs en el sistema, ara s’ofereix suport per a alguns elements de l’HTML 5, una versió encara no aprovada de forma definitiva però que sembla estar causant furor entre els principals productors de browsers. El tag <VIDEO> ara gaudeix de suport a pantalla completa, s’afegeix suport per a API’s relatives a bases de dades, i API’s de geoposicionament entre d’altres. Per tancar l’apartat dedicat el navegador, comentar que també a partir d’ara es podrà fer zoom sobre una secció de la pàgina web amb tan sols fer doble tap a la pantalla.

Orientat a l’àmbit professional, s’afegeix la possibilitat de connectar-se a servidors Exchange, encara que la inclusió d’aquesta funcionalitat en els terminals quedarà a criteri dels fabricants.

A partir d’ara, i gràcies a la nova API per a la funcionalitat de sincronització (sync), els desenvolupadors podran escriure aplicacions que permetin la sincronització i intercanvi de dades de la llibreta de contactes amb qualsevol font. Una altra de les noves API’s permet als programadors gestionar les comunicacions via Bluetooth per afegir qualsevol mena de serveis basats en aquest protocol de comunicacions sense fils.

Altres millores incloses a l’Android 2.0 són:

  • A la bústia de correu, s’hi poden examinar els missatges de diversos comptes des d’una única safata (inbox). Codis de color diferencien la procedència de cada missatge

  • La funció de cerca s’estén als missatges SMS i MMS emmagatzemats en el telèfon

  • Els missatges més antics d’una conversa són automàticament esborrats quan s’arriba al límit de l’emmagatzemament

  • Diverses millores en la gestió de la càmera de fotos/vídeo des del sistema operatiu, com el zoom digital o efectes de color

L’SDK d’Android amb suport per a la versió 2.0 d’aquest sistema operatiu ja es troba disponible per a descàrrega gratuïta a través de la xarxa de desenvolupadors d’aquesta plataforma per als sistemes Windows, Mac OS X i GNU/Linux.

A l’entrada del bloc de desenvolupadors d’Android en la qual s’anuncia la publicació del nou SDK, s’exhorta als programadors a comprovar que les seves creacions funcionen correctament en els modes gràfics 800×480 i 854×480, ja que -i segons continuen afirmant literalment- “Esperem que dispositius amb aquest tipus de pantalles executant Android 2.0 siguin llançats properament”.

Aquesta qualitat de pantalla encara és difícil de trobar en telèfons mòbils (l’N900 de Nokia la proporciona, però no així un altre dels seus últims terminals de gamma alta com és l’N97, que “només” arriba als 640×360), encara que és probable que cada cop la veiem amb més assiduïtat.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)