Android 4.3 permet comptes multiusuari

Compartir

És la novetat més destacada, juntament amb la introducció d’OpenGL ES 3.0 per a l’apartat gràfic, Bluetooth Smart, i eines de protecció de continguts per a menors.

Android 4.3

Aquest dimecres a la tarda, Google presentava les seves novetats, entre les quals tenim la nova generació del seu tablet oficial, el Nexus 7 fabricat per Asus. Aquest vindrà equipat amb una nova versió d’Android, la 4.3, de la qual precisament es venia rumorejant aquests darrers dies que seria presentada en breu. A més, Android 4.3 també serà distribuït per tota una sèrie de dispositius, tant els oficials de Google que incorporen stock Android, com de fabricants que empren la plataforma del robot verd.

De cara a l’usuari, la novetat més important que presenta Android 4.3 és la possibilitat de configurar diversos comptes d’usuari per accedir a un mateix dispositiu, de la mateixa manera que fins ara han ofert els sistemes operatius d’escriptori.

Això, de fet, no és nou en Android; en ser una plataforma de programari basada en GNU/Linux, la mateixa naturalesa del sistema és multiusuari, només que aquesta és una funcionalitat que Google ha ‘dissimulat’. De fet, quan ‘rootegem’ el telèfon per a instal·lar-li alguna cosa, què estem fent si no obrir un front des del nostre usuari convencional cap al superusuari root?

Així doncs, no és que Google hagi introduït capacitat multiusuari, si no que ha tret part de les traves que posava fins ara per a utilitzar-la.

Si bé és una funcionalitat que a priori té poc a veure amb els smartphones (una afirmació que podríem matisar en cas d’usos corporatius), en el cas dels tablets molts d’aquests dispositius són compartits per tota la família, per la qual cosa no només no és absurd el poder disposar d’uns quants perfils d’usuari, si no quelcom molt lògic.

Acompanyant a les noves possibilitats d’ús per part de diverses persones diferents d’un sol dispositiu, Google també ha inclòs un tipus de perfil restringit que limita el que es pot veure i fer amb el dispositiu, pensat per als pares que volen evitar que els seus fills tinguin accés a llocs pornogràfics o amb continguts de naturalesa violenta.

La funcionalitat Bluetooth Smart permet al sistema connectar-se de manera intel·ligent a tota una sèrie de dispositius Bluetooth que ens podem trobar avui en dia en el món real. Amb l’auge de l’eHealth o les apps lligades al turisme que empren el Bluetooth per connectar-se amb sensors instal·lats sobre el terreny, és lògic que un element com el Bluetooth (famós per menjar-se bona part de la bateria molt ràpidament quan està connectat) s’adapti als nous temps i a les necessitats canviants.

Els programadors podran gaudir d’una implementació de l’estàndard OpenGL ES 3.0 nativa, fet que redundarà en més espectacularitat i millor rendiment per als videojocs. També comptaran amb noves capacitats DRM i noves eines per realitzar debugs a les aplicacions.

Si posseïu un dispositiu Android d’última generació, és probable que aquest sigui d’un fabricant que hagi incorporat personalitzacions en el sistema, com una interfície gràfica i una sèrie d’aplicacions. En aquest cas, i com que a més d’actualitzar el sistema operatiu, s’han d’actualitzar també la interfície i les apps concretes del fabricant, és més que probable que encara trigui un temps (que pot oscil·lar entre setmanes i mesos) en ser desplegada l’actualització.

El millor en aquest cas, és que estigueu atent al lloc web de suport o blog oficial del fabricant del vostre terminal, sigui aquest un tablet o un smartphone, o que us hi poseu en contacte si voleu aclarir aquest dubte, tot i que en la majoria dels casos, els fabricants no ofereixen detalls sobre les dates de les actualitzacions fins que aquestes es troben molt properes, en qüestió de dies.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: