Android multiusuari?

Compartir

Un col·laborador de l’actiu grup XDA-Developers ha trobat i provat les funcions que permeten implementar suport multiusuari en Android, cosa natural en ser un derivat de Linux però que també ens fa pensar en el possible futur d’aquesta plataforma.

Un dia decidim comprar-nos un tablet lleuger per tenir a casa i poder-lo utilitzar juntament amb la nostra família. Sigui un iPad o un dels exemplars amb Android, ràpidament ens trobarem amb un petit gran problema: les nostres dades es barregen amb les de la resta de membres de la família que empren el dispositiu, els comptes de correu reben tots simultàniament o hem d’utilitzar programes diferents per a comptes diferents corresponents a més d’un usuari… Com ho solucionem?

Un tablet és una eina personal que, en principi, no es comparteix. O, almenys, no està concebut per a això. Però necessitats personals o professionals poden portar-nos a això. Per exemple, el cas que acabo d’explicar, amb una família compartint un sol tablet per a navegar per la web, consultar el correu o jugar, o bé un tablet d’ús professional emprat per diversos treballadors. Els moderns tablets lleugers són cada dia més populars, i es preveu que un bon nombre d’ells substituiran els portàtils convencionals en les intencions de compra dels usuaris, pel què no és gens estrany que cada dia se’ls exigeixi més.

A més, amb la sortida al mercat dels tablets basats en Windows 8, l’escenari canvia; el de Microsoft és un sistema d’escriptori, més exigent pel que fa a recursos de maquinari però que també permet més possibilitats i ofereix més potència. Rols com l’edició avançada de tota mena de documents (en comptes de la bàsica que permeten les màquines basades en Android, i la lleugerament més completa que faciliten els iPad), desenvolupament d’aplicacions i programació, o gestió de xarxes informàtiques podran ser ara exercits des d’una tauleta amb interfície multitàctil.

Davant d’això, els sistemes operatius “lleugers” com iOS o Android han d’estar preparats. I aquest darrer té les bases per a ser multiusuari permetent el manteniment de diferents espais per a cada usuari, cadascun amb el seu compte de correu, els seus documents i protecció respecte a les accions de la resta d’usuaris del sistema, segons revela un desenvolupador de XDA-Developers, comunitat que es dedica a investigar i desenrotllar solucions per a les diverses plataformes mòbils existents.

No ens ha d’estranyar; Android està basat en el kernel de Linux que, al seu torn, no és més que una implementació d’Unix, sistema concebut des de la seva base com a multiusuari. És el concepte de l’aparell en què l’utilitzem el que ens amaga aquesta capacitat en la plataforma del robot verd: costa concebre la necessitat de poder disposar de diversos usuaris en un telèfon mòbil i, fins i tot, en un tablet. Però, com he dit abans, els reptes del futur poden dur Android per aquest camí.

Un repte més encara: tot i l’existència de Chrome OS, el seu escàs èxit i, en contraposició, l’inesperat èxit d’Android, han fet que molts es qüestionin que la plataforma del robot verd hauria de ser la candidata a sistema operatiu d’escriptori de Google. El primer pas: ser multiusuari.

Això revela un possible interès de Google en donar aquest pas? És possible, però cal no oblidar que potser és una “funció adormida” deixada en el codi font del sistema per si algun dia es necessita, sense més plans.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: