Android sobrepassa a Symbian en vendes de smartphones

Compartir

Telefonia mòbilEl darrer trimestre del 2010 ha vist com queia un veritable mite: els smartphones equipats amb Android han superat en el seu conjunt a les vendes de terminals Nokia amb Symbian. Això no significa que la finlandesa deixi de ser la principal fabricant de terminals de telefonia mòbil (sumant smartphones i telèfons tradicionals), però és la primera vegada en la història d’ençà que el mercat dels smartphones va sorgir com a tal, que Symbian perd la plaça d’honor.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Les dades, facilitades per Canalys -empresa especialitzada en anàlisi de mercats- i basats en vendes per a tot el món, revelen que en el darrer trimestre de 2010 es van vendre 33,3 milions de smartphones equipats amb Android enfront de 31 milions de terminals Nokia*, el que fa que per primera vegada des de fa molts anys Symbian perdi l’honor de ser la plataforma més venuda.

Comparant les xifres amb les del mateix període de l’any 2009 veiem ràpidament que el creixement de Google és espectacular, de l’ordre d’un 615,1%, malgrat que totes les plataformes pugen tret de Microsoft, que baixa un 20%. El total del mercat també ha superat els cent milions d’unitats venudes en aquest darrer trimestre de l’any passat.

Els resultats s’han de llegir tenint en compte que ara com ara un sol fabricant que és Nokia recolza a Symbian tot i que encara queden terminals d’altres marques que s’estan venent al mercat, i la importància dels quals per a aquests números pot ser variable (com el Sony Ericsson Vivaz), mentre que en l’ecosistema Android diversos terminals de diverses marques es disputen la preeminència: Samsung, Motorola, Sony Ericsson, LG o HTC són només alguns dels més importants, però n’hi ha més. Així que els nombres no són tan fàcils d’interpretar.

Apple té la tercera posició amb una pujada interanual de gairebé el 86%, i RIM perd aquest lloc pujant però només en un 36%.

La posició més preocupant és, ara mateix, Microsoft, que amb Windows Phone 7 està perdent mercat respecte al què tenia amb Windows Mobile 6.x, i no aguanta bé l’envestida d’Android. webOS es mostra “desapareguda en combat”, diluït entre els tres milions d’unitats venudes per “altres”, tal com ho etiqueta Canalys. Res que no s’esperés, i és que HP no sembla estar fent gaires esforços per aixecar aquesta plataforma, almenys en públic. Veurem què ens ofereix la multinacional nord-americana per a aquest Mobile World Congress.

Més informació

Nota de premsa de Canalys, amb un resum de les dades recollides

* No diferencia entre els equipats amb Symbian (en les seves variants S60 i S40) i Maemo, encara que pel fet que sota aquesta darrera plataforma només es troba l’N900 i les seves vendes han d’haver estat numèricament menyspreables enfront del gruix de la resta, tampoc ha de tenir gaire influència en el resultat final.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina