Android suporta Flash

Compartir

Mobile World Congress 2010A la seva keynote del Mobile World Congress, Eric Schmidt (CEO de Google) va donar a conèixer al món que la plataforma software de la companyia del cercador per a smartphones suportarà la reproducció de continguts en Flash gràcies a un plug-in desenvolupat per la mateixa Adobe. Per accedir a llocs com YouTube i veure els seus vídeos i animacions, només serà necessari emprar el navegador web.

Especial Mobile World Congress 2010

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Una nova dimensió s’obre davant dels usuaris d’Android i dels consumidors de continguts multimèdia en línia: Flash suportat de manera oficial per Google per a la propera iteració de la seva plataforma per a smartphones.

No es tracta del Flash Lite, sinó de la versió 10.2 del programari desenvolupat per Adobe, pel que no hi ha restriccions per a reproduir qualsevol mena de continguts multimèdia incloent-hi aplicacions interactives com ara jocs. A la mateixa keynote es va mostrar un típic joc Flash concebut per a la web, un “matamarcianets” normal i corrent.

Google es convertirà, paradoxalment, en un dels recolzaments més importants per a Flash quan a la web li ha clavat una estocada de mort en apostar pel còdec H.264 com a estàndard per a l’HTML 5.

Una jugada contra Apple?

Una de les grans crítiques que se li ha fet a l’iPhone d’ençà del seu llançament és el nul suport per a Flash, el què per a molts és una mancança però sembla no preocupar a la companyia de Cupertino. És més: no fa gaire, Steve Jobs no es tallava un pèl en malparlar d’Adobe, tot afirmant que la majoria de les vegades que es penja un Mac són degudes al malfuncionament dels programes d’aquesta companyia. Si a això li afegim que el nou iPad ve “de sèrie” sense suport per a Flash i que Adobe ha declarat que el suport d’aquest format per a l’iPhone “encara trigarà a sortir”, ens trobem davant d’un panorama de total divorci entre ambdues companyies.

Això pot haver estat aprofitat per Google si és cert que les relacions entre aquesta i la companyia de Cupertino s’han refredat. Una funcionalitat que el Nexus One oferirà i no la tindran els iPhones, quelcom realment interessant per tractar de robar-li mercat a la seva antiga -suposadament- aliada, malgrat que ambdós terminals es dirigeixin a un públic diferent.

Schmidt va aprofitar per a la seva presentació l’èxit mediàtic de YouTube, el servei de vídeo en línia més popular que és, a més, propietat de la mateixa Google. L’iPhone inclou una aplicació expressament creada per a visualitzar vídeos d’aquest servei, però gràcies al suport per a Flash, a partir d’ara els telèfons basats en Android podran reproduir els vídeos directament des del navegador sense haver de recórrer a aplicacions externes. El browser avança, doncs, un pas més per esdevenir la plataforma d’execució de serveis també en el mòbil.

Aquells programadors que treballen amb Flash i els consumidors compulsius de continguts en aquest format poden, doncs tenir un al·licient extra per a l’adquisició d’un terminal Android, ja que altres serveis de vídeo diferents de YouTube i que empren Flash per a visualitzar els seus continguts, no poden ser reproduïts en un iPhone sense recórrer a una aplicació expressament creada.

Això té també altres implicacions, ja que en no necessitar una aplicació exprofés per a Android, el volum de possibles vendes dels desenvolupadors d’aquesta plataforma es pot veure sensiblement reduït.

Continguts per a adults: buscat?

Desenganyem-nos: una de les principals activitats que realitzen els internautes és el consum de continguts per a adults (llegeixi’s pornografia). A l’iPhone, fins ara això era una raresa pels filtres imposats per la companyia. Però amb un Android que reprodueix Flash (format emprat per la majoria d’aquests sites per al vídeo), aquesta plataforma es pot convertir en la millor amiga dels creadors, distribuïdors i consumidors de continguts per a majors d’edat. Ho ha buscat a posta Google, o bé ha estat una conseqüència inesperada?

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)