Apocalipsi per als usuaris de Megaupload? Totes les seves dades es poden perdre

Compartir

Aquest dijous, les companyies que proporcionen el hosting a Megaupload podran cancel·lar els seus comptes i eliminar els arxius emmagatzemats per falta de pagament. Això deixarà definitivament sense dades als milions d’usuaris de comptes de pagament legítims.

Actualització 31/1/2012 a les 19:45 : Des d’unes quantes fonts ens informen que els advocats de Megaupload i les empreses de hosting que li proporcionen servei han arribat a un acord per prorrogar l’emmagatzemament dels continguts durant dues setmanes més, malgrat que això no significa necessàriament que els usuaris vagin a poder accedir als seus arxius.

Continua el “culebrot Megaupload”, i els més afectats continuen essent els usuaris que havien contractat comptes Premium (de pagament) en els quals emmagatzemaven còpies de seguretat i fitxers necessaris per a la seva feina, doncs aquest dijous podrien perdre-ho tot de manera irrevocable.

Megaupload subcontractava el hosting dels fitxers a terceres parts, que havia de pagar religiosament cada mes. En estar els responsables del servei entre reixes i la majoria dels seus béns confiscats per l’FBI (i, entre aquests, els comptes bancaris des dels que es pagaven aquesta mena de serveis) les quotes d’allotjament han deixat de ser abonades, amb la qual cosa les empreses que proporcionen el servei poden deixar de prestar-lo emparant-se en l’impagament.

Les autoritats federals nord-americanes han donat el vist i plau a l’esborrament, al·legant que ja han copiat tot el que és necessari per presentar com a prova davant dels tribunals, i que ara legalment no tenen jurisdicció per accedir novament a les dades emmagatzemades. Però els advocats de Megaupload han al·legat que també necessiten aquestes dades per preparar la defensa dels seus clients, un dels pocs factors que podria aturar l’esborrament massiu.

Un altre factor podrien ser les mateixes empreses que han proporcionat el hosting al polèmic servei; davant la possibilitat que en un futur judici, els responsables de Megaupload puguin ser exculpats, i en cas d’haver esborrat les dades, aquestes companyies podrien enfrontar-se a la possibilitat de ser al seu torn denunciades. I, abans de ficar-se en problemes legals, és possible que prefereixin assumir un cert cost de manteniment que eliminar-les.

Al respecte, el govern nord-americà ja podria estar exercint una certa pressió per forçar la seva eliminació, així com les empreses que es troben darrere de la denúncia contra Megaupload, ja sigui via directa o indirecta. Evitar avantatges legals per als defensors i donar exemple als altres serveis i empreses de hosting podrien ser els principals motius d’aquesta possible pressió.

Per la seva banda, en diversos països, els usuaris afectats per l’operació sorpresa de l’FBI s’estan mobilitzant per denunciar les autoritats nord-americanes per la impossibilitat d’accedir a les seves dades, denúncies que pujaran el to si aquestes es perden definitivament.

El compte enrere ja ha començat…

Què fer si m’afecta?

Des d’aquestes ratlles, vull recomanar als afectats que disposin de fitxers privats allotjats en els serveis de Megaupload que contactin amb el seu advocat i, si els és possible, també amb un advocat especialitzat en noves tecnologies, un perfil professional cada dia més freqüent en l’àmbit legal.

Institucions com Electronic Frontier Foundation també poden ser consultades sobre accions legals col·lectives i assessorament de les passes necessàries per intentar recuperar les dades segrestades.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: