App Center, un problema sota iOS?

Compartir

Les apps de Facebook podran executar codi no controlat per Apple en els seus sistemes mòbils. Tindrem un problema protocol·lari?

Uns diuen que Apple és molt “gelosa” del que passa sobre els seus dispositius mòbils, altres que aplica una política altament segura que ofereix als usuaris les millors aplicacions i els garanteix la seva seguretat contra el malware. Suposo que la veritat depèn des d’on i com es miri, encara que personalment em decanto per un molt de la segona (control per garantir la seguretat, la qualitat i el “políticament correcte”) amanit amb un pessic de l’egolatria del difunt Steve Jobs i un puntet de control que qualsevol multinacional voldria per a ella. Sigui com sigui, queden fora de l’ecosistema les aplicacions díscoles, i aquí és on poden xocar la companyia de la poma i la de la gran F social.

Facebook inaugurava la setmana passada la seva botiga d’apps que correran sobre la xarxa social homònima, tant en navegadors web de sobretaula com en la seva app mòbil, disponible per a iOS i Android. Les aplicacions que podran córrer hauran de seguir els principis de Facebook, que poden -però no necessàriament han de- coincidir amb els d’Apple.

Per tant, i eventualment, podríem trobar-nos amb la casuística de codi font no controlat per Apple corrent en els seus iPhone i iPad, amb limitacions pel que fa a l’accés al maquinari i al sistema, però sense gaires limitacions pel que fa a la presentació de continguts.

De moment, no hi ha cap conflicte d’interessos entre les dues empreses que pugui donar lloc a una certa tensió sobre això i, és més, crec que a totes dues els va bé una relació cordial i de cooperació fins a cert punt ja que tenen un enemic en comú , Google, malgrat que ambdues poden esdevenir enemics de la nit al dia. Només cal recordar l’estreta relació que unia Apple i Google pel seu comú enemic Microsoft, i com aquesta es va fer malbé quant Android va entrar en escena, convertint des de llavors a aquests dos monstres de la tecnologia en quelcom més que rivals.

És de calaix pensar que abans de llançar l’App Center, Facebook hagi consultat a Apple per harmonitzar les regles d’aparició de les apps i criteris, de manera que no hi pugui haver cap potencial conflicte entre totes dues, però cal donar temps al temps per veure si aquest sorgeix més endavant.

Per cert, per a aquells que estiguin pensant que aquest pot ser el motiu pel qual l’App Center no estarà disponible per a terminals BlackBerry, només cal dir que el client de Facebook per la plataforma de RIM no ha estat realitzat per Facebook (que “només” s’ha encarregat de les seves versions per iOS, Android i webOS), de manera que la companyia de Mark Zuckerberg no té control directe sobre el seu codi font i no poden implementar App Center en aquest client.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: