Apple abandona la línia Xserve

Compartir

MacLa companyia de Cupertino deixarà de fabricar i vendre la seva línia de servidors, recomanant a qui estigui interessat en una màquina que exerceixi tal funcionalitat, que adquireixi un Mac Mini o un Mac Pro amb la versió servidora del seu sistema operatiu.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – De fet, l’ús d’aquestes màquines com a servidors departamentals no és nou, i fins i tot en el cas del Mac Mini va sorprendre a la mateixa Apple que ràpidament es va adaptar a la situació i va llançar una oferta d’aquesta màquina amb la versió servidora del Mac OS X amb funcions de servidor departamental. La seva petitesa física i l’alt rendiment ofert (extensible a totes les màquines de la poma mossegada) juntament amb un preu contingut (1.000 dòlars/euros) el van convertir en un bon candidat per a aquestes tasques.

La família Xserve fou presentada al mercat en el 2002, i ha viscut el canvi des de l’arquitectura PowerPC (els seus primers models van muntar processadors G4 i G5) fins a la Intel de 64 bits, constituint l’aposta més forta de la companyia de Steve Jobs per entrar en el camp dels servidors dedicats per a empreses que, tradicionalment, se li havia resistit tot i haver tingut en cartera nombrosos productes dedicats a tal segment.

La “mort” del format Xserve no implica la desaparició de les opcions per a treballar amb servidors basats en Mac OS X, ja que com he indicat amb anterioritat, la mateixa Apple ha traspassat íntegrament aquestes funcions a dues famílies de màquines que ja actuaven com a tal: els Mac Pro i els Mac Mini.

La defunció dels Xserve ha estat deguda, probablement, a una baixada en les vendes davant del rol que els clients li donaven i les altres opcions disponibles. En aquest cas, la tasca de servidor departamental pot ser perfectament duta a terme per un Mac Mini per a un nombre no gaire gran d’usuaris i per un terç del preu del Xserve, a més de comptar amb el factor mida (molt menor en el cas del Mac Mini com es pot deduir pel seu nom).

A més, fora dels Estats Units i alguns altres pocs països, el públic no considera a Apple més enllà d’una companyia per a màquines desktop domèstiques i per als professionals de l’àudio i el vídeo, un encasellament del qual -com alguns bons actors a qui el públic no sap ni vol veure fora d’alguns papers molt determinats- li està sent molt difícil de sortir.

Apple mantindrà els compromisos de suport tècnic per a les màquines actualment en servei, tot i que és probable que molts dels potencials clients que estiguessin valorant l’adquisició d’un d’aquests servidors per als mesos vinents, es tirin enrere per por de la manca de recanvis i de la deguda atenció per part de la companyia de Cupertino. La disponibilitat d’aquests equips continuarà fins al 31 de gener de 2011.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina