Apple acusa a Samsung de plagi; les veritables raons, molt més complexes

Compartir

iPhoneLa gamma de telèfons i tablets del fabricant sud-coreà han estat denunciats per la companyia de Cupertino per infringir els drets de patents i marques que posseeix aquesta darrera i que ha usat en el desenvolupament dels seus iPhone i iPad. Però darrere d’aquesta denúncia, el que es pot amagar en realitat és una pugna pel domini com a plataforma en els mercats dels smartphones i tablets.

Redacció – Segons informen diversos rotatius online, Apple ha presentat una denúncia davant de jutjats nord-americans en contra de Samsung per violació de patents i imatge de marca. Concretament, els advocats de la companyia de Cupertino afirmen que el gegant sud-coreà de l’electrònica va copiar l’aspecte extern de la seva gamma de telèfons mòbils i tablets directament de l’iPhone i l’iPad i que, a més, també va mimetitzar la seva interfície gràfica d’usuari i fins i tot el packaging (la caixa i els embolcalls en els quals vénen l’aparell i els altres accessoris).

Un atac que va més enllà de Samsung

La reacció d’Apple no s’ha d’entendre com un acte hostil aïllat contra Samsung, si no com a part d’una operació global de protecció davant d’Android.

Totes les previsions apunten a què la plataforma impulsada per Google regnarà en pocs anys en el terreny dels smartphones, i hi ha molts números per a què passi el mateix en el camp dels tablets. Amb aquest tipus de maniobres (que també es poden emmarcar dins de les “guerres de patents” que han enfrontat i enfronten a diverses companyies), Apple només estaria buscant retardar el màxim possible una situació que, previsiblement, es donarà en un o altre moment, dilatant al màxim el seu lideratge en el mercat dels tablets.

És quelcom habitual que les grans companyies del sector tecnològic s’ataquin entre elles emprant per a això patents i marques registrades. Tampoc seria rar que Samsung “contraataqués” de manera gairebé immediata amb un altre plet pel mateix motiu en àmbits diferents. Serà només qüestió de buscar en el seu arxiu de patents.

I perquè Samsung? La companyia sud-coreana és una potència puixant en l’ecosistema Android, havent desbancat en interès mediàtic a HTC. Ha llançat el tablet més reeixit fins a la data després de les dues versions de l’iPad (el Galaxy Tab de 7”) i té la segona generació de smartphones Nexus promoguts directament per Google. Donar un cop efectista contra el capdavanter d’Android pot ser efectiu per als interessos d’Apple en el mercat.

Malgrat tot, la jugada també pot ser intranscendent per a l’esdevenidor d’aquest mercat, ja que si s’arriba a una sentència negativa contra el fabricant sud-coreà, probablement aquesta es saldarà amb una multa la quantia de la qual no influirà excessivament en els resultats econòmics, i serà suficient justificar-la amb la posició de mercat que ocupa a hores d’ara.

La indústria informàtica ha crescut a base de copiar i millorar l’anterior fins a un límit que ha provocat que les denúncies per còpia siguin probablement més nombroses que en altres sectors, i és difícil distingir quan un producte utilitza una sèrie de recursos estilístics que poden considerar-se “estàndard de facto” o bé que copien impunement el què amb raó és d’un altre. Apple no va inventar les icones, probablement ni la forma i color d’algunes de les que empra i siguin semblants a desenvolupaments anteriors, ni la seva disposició i aparença, pel què… fins a quin punt no es pot considerar que ella va copiar d’altres? o a partir de quin punt s’ha de considerar quelcom com una còpia…

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)