Apple aposta pel streaming i les xarxes socials

Compartir

AppleLa companyia de Cupertino va fer bons els rumors que fa ja temps la van relacionar amb el proper llançament de quelcom nou relacionat amb la tecnologia de streaming, i Steve Jobs en persona es va encarregar de presentar-ho juntament amb la renovació de la gamma iPod i l’Apple TV.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Per a aquest dimecres a la tarda Apple tenia previst realitzar una presentació mundial a Londres. Com sempre que la companyia de la poma mossegada convoca un acte per a la premsa, això genera gran expectació, i aquest cop no en fou una excepció. El mateix Steve Jobs va oficiar, com és costum en els grans llançaments, de mestre de cerimònies d’un acte que va acabar amb un concert en viu del grup Cold Play.

Jobs va presentar la renovació de la gamma iPod, començant pels petits de la família, el Shuffle i el Nano. Si per al primer s’ha canviat d’una forma rectangular a una de més quadrada, s’ha afegit control per veu, i s’ha augmentat la durada de la bateria, el segon ha estat redissenyat més en profunditat fent-lo la meitat de petit i lleuger en comparació a la versió anterior i introduint una pantalla multitàctil que ocupa tota la part frontal.

El nou iPod Nano és el que més radicalment ha canviat de tota la gamma, i potser la presentació més interessant que ha realitzat Apple en aquesta darrera tacada, ja que introdueix la interfície multitàctil en un dispositiu d’un mida a la què fins ara ningú s’havia atrevit a fer-ho. Els nois de Steve Jobs innoven un cop més.

Al nou Nano se li ha afegit un sintonitzador de ràdio FM, també se li ha prolongat la vida de la bateria i se li ha inclòs la funcionalitat Shake que permet canviar la cançó que està sonant amb tan sols sacsejar el nostre iPod.

El nou iPod Nano
El nou iPod Nano

El Touch, al qual podem definir com un iPhone sense funció de telefonia, continua en la mateixa línia: la renovació d’aquest aparell inclou les novetats que al seu dia va presentar l’iPhone 4 com la pantalla d’alta qualitat Retina, la funció de videotrucada FaceTime, gravació de vídeo en alta definició i iOS 4.1, tot això treballant sobre un “cor” A4, la nova plataforma de microxips de la companyia de Cupertino.

Per emprar FaceTime, el renovat iPod Touch inclou càmera i micro frontals, i la funcionalitat (igual que en l’iPhone 4) només pot ser utilitzada en xarxes WiFi.

Game Center mereix un punt i a part. I és que, sense fer gaire soroll, Apple està entrant a poc a poc en el món de les videoconsoles portàtils competint contra la Nintendo DS i la PSP. Aquesta era potser l’única peça que li quedava, una xarxa social per a gamers en la qual compartir partides i puntuacions. És de preveure que l’evolució d’Apple en els anys vinents sigui la d’orientar encara més l’iPod Touch com a videoconsola. Per potència de processador, memòria i gràfics, no es quedarà curt, essent a més un gàdget més flexible pel que fa a funcionalitats que els seus rivals més directes.

El programari iTunes també fou renovat amb una versió 10 que inclou Ping, una xarxa social per a melòmans. Aquesta funcionalitat permet realitzar comentaris sobre peces i artistes, donar a conèixer les preferències de cada usuari i compartir música i llistes de reproducció amb altres persones. També s’ha inclòs la possibilitat de llogar sèries de televisió per 99 centaus de dòlar l’episodi.

Finalment, Steve Jobs va presentar també l’evolució de l’Apple TV, que inclou (igual que iTunes 10) la possibilitat de llogar episodis de sèries de televisió en alta definició (HD). També s’ha inclòs la possibilitat d’utilitzar continguts en streaming de serveis com Netflix, YouTube, Flickr i MobileMe. En l’apartat maquinari, l’Apple TV s’ha fet més petit i potent.

D’ençà que a finals de l’any passat va adquirir el servei online Lala, es rumorejava que Apple incursionaria en el món del streaming. Aquesta possibilitat es veu materialitzada ara, i de ben segur que només estem veient una part del que ens espera procedent de la factoria de Cupertino. Per a més endavant streaming sobre connexió sense fils per a iPod/iPhone?

Res de nou sota el cel (tot i que ho sembli)

No és que pensi que el geni creatiu de Steve Jobs i els seus s’hagi acabat, al contrari, però aquest cop em sembla que més que inventar s’han atrevit a fer, simplement, el que altres no han volgut; posar-li pantalla multitàctil a una cosa tan petita com el nou iPod Nano? doncs sembla que a Cupertino s’han preguntat: i perquè no? i ho han fet. A partir d’aquí, ha de ser el mercat qui li doni el vistiplau.

D’altra banda, millores a allò ja existent, com el nou iPod Touch, que és un iPhone desposseït de tota la telefonia; no és dolent, ja que hi ha molts usuaris que es resisteixen a tenir un iPhone com a telèfon però adoren el sistema d’Apple per a altres “trastos” electrònics, pel que no rebutgen un Touch com a reproductor MP3.

I en l’apartat de la xarxa social Ping, de ben segur que aquesta serà un èxit encara que sigui accessible només des del client d’iTunes i no des d’interfície web. No acabarà amb MySpace ni altres serveis semblants, malgrat que la capacitat d’atracció del servei iTunes d’Apple jugarà a favor seu, i retroalimentarà positivament al servei i el programari amb nous usuaris. Si no passa res gros, serà un cavall guanyador per a Apple, i m’aposto el que vulgueu que en un futur no gaire llunyà (un any? any i mig?) proporcionarà les mateixes capacitats per a pel·lícules i sèries de televisió: podrem comentar episodis, crear llistes de reproducció amb els nostres films preferits i compartir-les,…

Apple aporta dosis de nous desenvolupaments radicalment diferents del que veiem en altres fabricants i atreviment per a, amb tecnologies prèviament existents, fer el que ningú està disposat a provar i ser el primer en arriscar-se, cosa que també té un mèrit molt gran.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina