Apple aposta per l’iPhone com a eina professional

Compartir

La companyia de Cupertino presenta la beta de la versió 2.0 del programari per al seu telèfon mòbil, que entre d’altres novetats inclou compatibilitat amb el servidor Exchange de Microsoft (gestor personal, amb correu electrònic i calendaris compartits) i les xarxes privades virtuals (VPN) de Cisco. De moment, aquesta beta només estarà a l’abast d’uns pocs desenvolupadors seleccionats i partners corporatius.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org)/Nota de premsa – Apple ha presentat la beta de la versió 2.0 del programari de l’iPhone, que serà accessible de moment només a alguns desenvolupadors i clients corporatius seleccionats fins a l’hora de la seva publicació definitiva aquest proper juny. Al costat d’aquesta, es lliurarà el kit de desenvolupament de programari (SDK) per facilitar la creació d’aplicacions.

D’ençà de la seva presentació en societat com a un terminal desenfadat i dirigit als habituals "fidels" de la companyia -malgrat que sense renunciar a "conquerir" nous sectors de mercat-, l’enfocament de l’iPhone i el seu públic objectiu s’ha anat ampliant cap a l’usuari més professional. El punt sense retorn el podria marcar, precisament, aquesta nova versió del programari que equipa al telèfon d’Apple, en la qual s’hi han afegit notables capacitats professionals.

La més cridanera sigui potser la compatibilitat amb el servidor Exchange de Microsoft, un producte fins fa poc bastant tancat però que en les recentment anunciades iniciatives de la companyia de Redmond per augmentar la compatibilitat dels seus productes amb els de terceres parts, ha vist com es facilitarà la creació de productes compatibles amb ell.

Exchange és un servidor de correu electrònic i programari de col·laboració del gegant de Redmond que permet l’enviament de missatges entre els usuaris, la creació de calendaris i l’enviament de cites creuades, la creació de llistes de tasques i la gestió de contactes. És molt popular en l’àmbit empresarial i molts productes (especialment en les distribucions de GNU/Linux) intenten realitzar les mateixes funcions essent compatibles amb el programari de Microsoft. Malgrat tot, el tradicional secretisme de la companyia de Redmond pel que fa als detalls tècnics dels seus productes, ha impedit a la resta de la indústria crear i mantenir productes compatibles o de substitució que aguantessin la compatibilitat a cada nova versió d’Exchange i que sortissin prou ràpidament al mercat.

Aquesta circumstància, malgrat tot, sembla canviar després de l’anunci de fa alguns dies per part de Microsoft, que publicarà al seu lloc web amb accés lliure els detalls tècnics de diverses de les seves aplicacions. Aquest acord sembla, doncs, emmarcar-se en la nova estratègia d’obertura a l’exterior de la multinacional nord-americana.

El suport d’Exchange ActiveSync integrat habilita també característiques de seguretat com remote wipe, polítiques de seguretat de clau d’accés i auto-discovery.

Xarxes privades virtuals

La capacitat VPN (Virtual Private Network) permet connectar-se en remot des de qualsevol localització a la xarxa local de la nostra empresa, encara que estiguem a l’altra punta del món, i usar els recursos d’aquesta com ara servidors de fitxers o impressores.

El nou programari de l’iPhone és compatible amb Cisco IPsec VPN, un dels sistemes de xarxes privades virtuals més utilitzats i prestigiosos que existeixen actualment. La capacitat IPsec permet encriptar les comunicacions de manera que podem establir un "túnel" segur fins a la nostra xarxa local des d’ambients que poden ser potencialment insegurs com hotspots (punts de connexió WiFi públics) o xarxes domèstiques alienes i de les quals en desconeixem la topologia i mesures de seguretat.

Programació per a tothom

L’SDK de l’iPhone ja està disponible, incloent un emulador d’iPhone per a testejar les aplicacions abans de distribuir-les o haver-les de provar en un dels terminals físics. Apple també ha encetat l’iPhone Developer Program que ofereix als desenvolupadors tot el que necessiten per a crear aplicacions natives, i la nova App Store, una forma revolucionària per a què els desenvolupadors puguin oferir via inalàmbrica les seves aplicacions als usuaris d’iPhone i iPod touch.

Amb l’iPhone SDK, els desenvolupadors podran construir aplicacions natives per a l’iPhone amb un ric repertori d’APIs, incloent-hi interfícies de programació per a les tecnologies Core OS, Core Services, Media i Cocoa Touch.

L’únic punt negatiu és que aquest kit de desenvolupament no està a l’abast de tothom, i de la mateixa manera que la versió beta del programari iPhone 2.0, només es posarà en mans d’un grup escollit de privilegiats desenvolupadors.

Apple distribuirà les aplicacions de terceres parts

El programari iPhone 2.0 inclourà l’App Store, una nova aplicació que permet als usuaris explorar, buscar, comprar i descarregar via inalàmbrica aplicacions de terceres parts directament en els seus iPhone o iPod touch. L’App Store permet als desenvolupadors accedir a tots els usuaris d’iPhone i iPod touch. Els desenvolupadors fixen el preu de les seves aplicacions —poden establir que siguin gratuïtes si així ho volen— i rebre el 70 per cent del que s’ingressi per les vendes. Els usuaris poden descarregar les aplicacions gratuïtes sense cap càrrec tant per a l’usuari com per al desenvolupador, o comprar les aplicacions que tinguin un preu de venda amb un simple clic. Els clients corporatius podran crear una pàgina privada i segura a l’App Store, només accessible per als seus treballadors. Apple cobrirà els costos de gestió de targes de crèdit, web hosting, infraestructura i DRM associats a l’oferta d’aplicacions a l’App Store. Les aplicacions de terceres parts per a iPhone i iPod touch han de ser aprovades per Apple i estaran disponibles exclusivament a l’App Store.

Guillem Alsina