Apple apostarà per ARM en la seva línia portàtil?

Compartir

XipDe materialitzar-se el canvi (no abans d’un termini de dos anys, probablement), també podria canviar el concepte de Mac que tenim a hores d’ara.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – És l’últim rumor que ens arriba sobre la companyia de la poma, ja acostumada a tota mena d’especulacions sobre els seus productes i estratègies de mercat: en un parell d’anys els seus portàtils més lleugers (actualment el MacBook Air; més endavant els seus successors) podrien estar basats en els microxips ARM de la companyia.

Segons alguns llocs web més proclius a aquesta mena de rumors, la companyia de Steve Jobs estaria preparant el salt a l’arquitectura ARM per als seus propers models lleugers en un termini d’uns dos anys, quan es preveu estiguin disponibles els primers processadors d’aquesta arquitectura amb 64 bits.

Actualment, la companyia de Cupertino ja empra aquests xips (la fabricació dels quals subcontracta a tercers però que ofereix sota segell propi) a l’iPhone, l’iPad i l’iPod, i tots els fabricants de processadors ARM estan augmentant el rendiment de les seves creacions en espera de poder assaltar el mercat PC en algun moment per a poder-los fer la competència a AMD i, sobretot, a Intel. Potser no es tracti d’això en el cas d’Apple, però si d’oferir un producte optimitzat per als seus usuaris.

Per la part del programari no hi hauria cap problema: l’iOS (sistema que equipa als dispositius mòbils d’Apple) s’executa sobre processadors Apple d’arquitectura ARM, i el mateix es basa en Mac OS X. Per tant, no cal gaire imaginació per a pensar en una plataforma intermèdia que donaria algunes funcionalitats de l’OS X a l’iOS, essent compatible amb aplicacions i serveis d’aquest últim.

D’aquesta manera, Apple podria proporcionar un aparell molt semblant a un netbook i amb el qual ompliria el buit entre el seu tablet i el MacBook Air, una màquina que podríem considerar com “el netbook de gamma alta” pel seu preu i prestacions.

Posats a imaginar característiques que podria incloure un aparell així, aquestes podrien ser: pantalla multitàctil (encara que també disposi de teclat) i el maquinari i programari necessaris per a convertir-lo en un reproductor d’àudio i vídeo portàtil per a connectar-lo a un televisor, a l’estil Apple TV.

Naturalment, la companyia de la poma mossegada no s’ha manifestat al respecte d’una cosa que, de ser anunciada, podria ferir els sentiments d’Intel (sentiments comercials, és clar).

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina