Apple buscarà estendre l’ús de l’iPhone OS i els seus nous microxips

Compartir

AppleLa companyia de Cupertino va publicar, amb data de 15 de febrer, un anunci a la seva pàgina web de cerca de feina per tal de trobar un enginyer que treballi en portar l’iPhone OS a altres plataformes de maquinari. El futur apunta, doncs, a que veurem el model d’aquest sistema operatiu molt estès en els diversos dispositius que seran llançats, a més de confirmar-nos indirectament que els nous xips de la companyia es basen en l’arquitectura ARM.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tot i que l’anunci de feina no revela realment res, només sol·licitant un enginyer que treballi portant l’iPhone OS a altres plataformes de maquinari, entreveiem dues possibles línies que Apple podrà seguir: d’una banda, nous dispositius de caràcter personal (un netbook? un media center?) als quals voldrà aplicar aquest sistema operatiu per al seu funcionament i, d’altra banda, un avançament en la seva acabada d’estrenar família de microxips (amb l’A4 de l’iPad) amb nous membres que equiparan als futurs iPhone i iPod, i per als quals caldrà realitzar adaptacions del seu sistema operatiu.

L’iPhone OS és un derivat del Mac OS X de sobretaula (al qual podem considerar el “germà gran” del primer) basat en la mateixa tecnologia Darwin, que equipa a ambdós. Per la natura dels dispositius als quals equipa, no té moltes de les funcionalitats que caracteritzen al seu “germà gran” com per exemple la multitasca*.

Entre les habilitats que es sol·liciten als interessats per a aquest lloc de treball (oferta que, en el moment d’escriure aquestes ratlles, segueix vigent) consta entendre el disseny de xips SoC (System on a Chip), pel que les opcions sembla que es decanten inicialment per a què Apple vulgui estendre la seva línia de microprocessadors a altres dispositius, o bé desenvolupar noves plataformes en les quals emprar l’iPhone OS.

Una dada molt reveladora és que entre els coneixements que Apple suggereix que poden decantar la balança per seleccionar un dels candidats (Additional Success Factors), s’hi esmenta l’experiència amb SoC’s basats en l’arquitectura ARM. Aquesta “relliscada” per part de la companyia de Cupertino em porta a la conclusió que el nou A4 està basat en aquesta arquitectura, un punt que Apple no ha arribat mai a afirmar ni a desmentir, mantenint un secretisme hermètic sobre la natura dels seus nous microprocessadors malgrat que el model d’arquitectura que seguien ha estat objecte de diverses anàlisis en diverses publicacions en línia.

Entre les tasques que desenvoluparà qui ocupi aquest càrrec, s’hi troba la definició del full de ruta (roadmap) del programari per a suportar una àmplia varietat de maquinari incloent-hi l’iPhone i l’iPod, el que també ens dóna també l’iPad però deixa a entreveure que en el futur podrien haver-hi altres tipus de dispositius que emprin també el mateix sistema operatiu.

En el mercat actual s’ha produït una inversió de la tendència que dominava fa uns anys, i per la qual la gran majoria dels usuaris buscava avançar en potència bruta, tant a nivell de processador com de memòria o altres components. Això ha canviat, i l’usuari actual busca més la portabilitat, rapidesa i efectivitat que la potència bruta (que es continua buscant encara que rescindit a màquines de sobretaula i portàtils d’ús domèstic o per a jocs). L’eclosió dels netbooks al llarg del 2008/9 i la futura arribada massiva de tablets equipats amb Android, Chrome OS i altres sistemes semblants, constitueixen una bona mostra d’aquest canvi en el mercat.

Com sempre, poc més podem dir i menys encara preguntar-li a Apple; fidel al seu esperit, la companyia de Cupertino continuarà mantenint el secret. És part de la màgia amb la que enlluerna als seus incondicionals.

* que realment implementa, malgrat que reservada només a les aplicacions d’Apple o les que compten amb un “permís especial” cedit per la companyia de Cupertino.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)