Apple defrauda malgrat la tornada de Steve Jobs

Compartir

ApplePresentació previsible, en la que no hi va haver sorpreses i en la que es va mostrar la nova línia d’iPod’s i la redefinició de l’objectiu del Touch en el mercat, que serà competir amb els fabricants de videoconsoles portàtils. El millor, potser, el retorn de Steve Jobs, que probablement servirà per satisfer als inversors i mantenir la confiança financera en l’empresa.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Apple cada cop té menys capacitat de sorpresa en les seves convocatòries de premsa. Si abans era un misteri total el què Steve Jobs i companyia presentarien, en els darrers cops la premsa especialitzada i els blocaires han encertat -en la majoria dels casos amb gran exactitud- què és el que mostraria la multinacional nord-americana. I ahir no fou una excepció, si bé alguns pocs (entre els que em conto) vam fallar en predir que Apple presentaria el seu tan rumorejat Tablet (que no perdo l’esperança es veurà en algun moment del primer semestre del 2010).

Steve Jobs va reaparèixer després del seu parèntesi al capdavant de la companyia de la poma per problemes de salut, amb un aspecte més prim però a fi de comptes era quelcom previsible per tranquil·litzar als accionistes, inversors i brookers de Wall Street i el Nasdaq sobre el futur de la companyia, ja que aquests lliguen l’esdevenidor de Jobs amb el de la seva creació. Un resum ràpid del que va mostrar: baixada de preus de diversos dels dispositius de la línia iPod, nous Touch, nova iTunes 9 i iPod Nano amb càmera de fotos i vídeo, i sintonitzador de ràdio integrats.

El Touch, rival per a les videoconsoles portàtils

Tot i que els jocs ja eren un dels punts forts del reproductor amb pantalla multitàctil d’Apple (i també ho són en el seu telèfon mòbil), amb la renovació de la línia aquest és un aspecte que es potencia i es posa encara més de relleu. El nou enfocament d’Apple és que els posseïdors d’un iPod Touch porten a la butxaca un reproductor multimèdia, videoconsola i ordinador tot en un a un preu assequible, que baixa respecte al cost que tenia fins ara i introdueix un nou model amb 64 GB. de capacitat.

Apple Promourà el Touch com a rival per a les videoconsoles portàtils de Nintendo i Sony

És previsible que a partir d’ara, els jocs per a iPod Touch i iPhone augmentaran la seva qualitat gràfica, així com que veurem adaptacions de jocs de PC i videoconsola de sobretaula per a aquest aparell; en l’acte d’ahir ja es van anunciar Assassin’s Creed 2 i Madden NFL per al dispositiu. Així, Apple trepitja amb més força encara en un sector en què havia entrat col·lateralment, ja que no semblava el seu objectiu principal en un primer moment, i que es troba dominat per Nintendo amb la seva DS i Sony amb la PSP.

Sense cap mena de dubte, l’iPod Touch surt des d’una molt bona posició, que millorarà encara més, malgrat que serà difícil fer-los ombra a aquestes dues videoconsoles. Serà necessari veure si l’estratègia de màrqueting de la companyia de la poma acompanya al nou gir del Touch, i la seva publicitat comença a orientar-se clarament cap als videojocs, o bé aquesta nova estratègia només és un subterfugi per salvar-li la vida a un dispositiu que és el mateix que un iPhone… però sense telèfon.

Els nous iPod Touch també baixen de preu, quelcom habitual amb l’entrada en escena de nous models amb més capacitat en la família iPod.

iTunes 9

El programa de catalogació i gestió de continguts multimèdia d’Apple i la seva botiga online es veuen actualitzats. Una de les noves funcionalitats és iTunes LP, amb la que es busca connectar amb els antics LP’s (Long Play) en vinil, però amb la que es va molt més enllà en vincular a un disc una sèrie de continguts extra com poden ser vídeos, actuacions en directe, o lletres de cançons. El somni de qualsevol melòman que vulgui anar un pas més enllà de només escoltar la seva música preferida. iTunes Extras serà l’equivalent per a les pel·lícules que es troben a la venda en la botiga online, amb escenes que no han aparegut en el muntatge final, reportatges (com es va fer), entrevistes amb els actors, guionistes, director,…

Home Sharing permet compartir fàcilment el contingut de la biblioteca d’iTunes amb fins a cinc màquines d’una xarxa local, amb el que els usuaris de cadascun d’aquests ordinadors tindran accés a cinc biblioteques diferents. La funció de realització de mescles, Genius, es millora encara amb l’anomenada Genius Mix, basada en les mescles dels milions d’usuaris del servei.

Les noves capacitats de sincronització amb els dispositius multitàctils de la companyia

La sincronització amb l’iPhone i els iPod ha millorat i així, per exemple, ara podem organitzar les aplicacions descarregades per a iPhone i iPod Touch a la mateixa iTunes, de manera que en sincronitzar amb el nostre dispositiu, quedaran en el mateix ordre en una i altra banda.

Un renovat iPod Nano que presenta l’eliminació de les deficiències com a novetats

Quelcom que s’ha criticat i molt a Apple és la manca de càmera de fotos/vídeo i de sintonitzador de ràdio/televisió en els seus dispositius multimèdia, que alguns dels aparells de la competència incorporen. Això ha estat solucionat en la nova gamma d’iPod Nano, tot i que el fet d’esmenar aquestes mancances ha estat presentat per Apple com unes noves funcionalitats afegides a l’aparell… També compta amb un altaveu per a reproduir la música sense necessitar auriculars, i d’un micròfon que ens permet gravar la nostra veu i música que soni al carrer.

Ja es poden fer fotos amb l'iPod Nano 

Una funcionalitat interessant és l’anomenada “pausa en directe”, que permet aturar la reproducció d’un programa de ràdio per reprendre-la més tard en el mateix punt, i que suposo dependrà de continuar rebent l’emissió però, en comptes de reproduir-la, guardar-la a la memòria del dispositiu.

Els preus de tots els dispositius presentats baixen, quelcom ja habitual com he comentat abans.

Una valoració de conjunt

Recórrer al tòpic “res de nou sota la capa del sol” no seria honrar a la veritat. Les novetats introduïdes en la família iPod són interessants, però no són res que no hagi previst la premsa, amb la qual cosa el públic final que segueix amb interès aquests actes (els més ‘geeks‘) haurà resultat un xic decebut. No així els inversors; probablement, en el món econòmic es veurà una Apple capaç d’enfrontar-se amb garanties a la campanya nadalenca gràcies als seus nous productes, fet que sens dubte afectarà positivament la cotització de la companyia en el Nasdaq.

I el possible futur Tablet on queda? Particularment, dono per bons els rumors de la seva existència, estic segur que Apple l’està ultimant i que podria haver-lo presentat ja, però és també probable que la decisió de no fer-ho s’hagi pres basant-se en criteris comptables: si presentant els nous iPod la confiança en les finances de la companyia es beneficiava, perquè no esperar a presentar un nou i revolucionari dispositiu quan les aigües estiguin més tranquil·les i la cotització baixi per avorriment del mercat?

Així que el nou dispositiu, i que jo crec serà un Tablet molt estilitzat i petit per a l’oci multimèdia, es presentarà al llarg del 2010, al meu parer o a principis o just passat el proper estiu, depenent del moment que estratègicament vegin més adequat en els quarters generals d’Apple a Cupertino.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)