Apple es passa a OpenStreetMap però sense posar-ho en els crèdits

Compartir

La companyia de Cupertino ha avançat una mica més en la seva guerra contra Google deixant d’utilitzar completament el sistema de mapes de la companyia del cercador i passant-se a OpenStreetMap, encara que per a això ha vulnerat qualsevol reconeixement al projecte de mapes lliures.

No és una cosa nova per a Apple el veure’s embolicada en polèmiques per no reconèixer públicament l’ús de codi font i eines que han estat preses de la comunitat que les havia posat a disposició de qualsevol sota una llicència lliure que, això si, obligava al reconeixement d’autoria i a l’acompanyament del seu mateix codi font. Ni és la primera vegada per als nois de Tim Cook, ni Apple és l’única que cau en tal error.

L’adopció de les dades proporcionades pel projecte Open Street Maps (OSM) en el programari iPhoto té més connotacions de mercat que tècniques. Des de ja fa algun temps, es discuteix sobre si són millors els mapes d’aquest servei realitzats per voluntaris o bé si ho són els de Google Maps, confeccionats per una empresa privada. Que Apple s’hagi passat dels segons als primers no respon a una qüestió de qualitat (encara que no hi ha cap mena de dubte que la que ofereix OSM ja arriba a l’alçada de la de Google, si no, no s’hagués dut a terme el canvi), si no de rivalitat amb la companyia de Sergey Brin i Larry Page.

Abans amigues i aliades contra Microsoft (ja se sap que “l’enemic del meu enemic és el meu amic”), les relacions entre aquestes dues empreses es van refredar ostensiblement amb el llançament de la plataforma Android per part de Google, evolucionant fins a una guerra oberta però no declarada amb episodis tan significatius com l’anunci per part d’Apple de que presentaria el successor de l’iPad 2, donat a conèixer just quan Eric Schmidt començava la seu keynote en el Mobile World Congress.

És en aquest context d’enfrontament en què podem entendre molt millor –o, almenys, aquesta càbala fem una gran majoria dels analistes– el canvi de proveïdor en els mapes d’iPhoto.

Però l’ús de la cartografia proporcionada pel projecte OpenStreetMaps ve amb dues deficiències: d’una banda, els mapes estan desactualitzats (en data d’abril de 2010) i, per l’altra, no s’ha citat en cap moment la seva procedència, quelcom del que se’n queixa la mateixa organització de l’OSM amb una certa ironia en el seu blog. Tampoc s’han anunciat mesures legals o coercitives per part de la direcció d’OSM contra Apple per obligar-la a reconèixer l’autoria de la cartografia.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: