Apple fa més laxos els requisits per acceptar una aplicació a l’App Store

Compartir

AppleLa companyia de Cupertino acceptarà programari realitzat en llenguatges de programació que no siguin els recomanats per Steve Jobs, al mateix temps que farà públics els criteris pels quals es regeix a l’hora d’aprovar una aplicació en la seva botiga virtual o denegar-li el vistiplau.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – A través d’un comunicat publicat a la seva pàgina web, la companyia de Cupertino ha informat sobre dues novetats molt interessants per als desenvolupadors d’aplicacions per als seus dispositius mòbils, iPhone, iPod Touch, i iPad.

Per una banda es tracta del “relaxament” en totes les restriccions referents a les eines que es poden emprar per a construir una aplicació per a iOS, i que fins ara impedien que s’utilitzessin llenguatges diferents dels indicats per la companyia de la poma (C, C++ i Objective-C). A l’abril, quan Apple va llançar el SDK per a iOS 4, els nois de Steve Jobs ja van deixar ben palès que volien controlar el que es publicava en els seus dispositius, i que no admetrien cap dissensió.

Aquesta mesura semblava especialment dirigida a obstaculitzar els intents d’Adobe per a posicionar el seu programari Flash en el món del desenvolupament per a iPhone. Durant el darrer Mobile World Congress, aquesta companyia va presentar el seu nou entorn de desenvolupament que era capaç de compilar una aplicació Flash a codi natiu del smartphone d’Apple, amb la qual cosa es deixaven enrere les restriccions pel que fa a l’executable de Flash. Llavors, Apple se’n va anar per la tangent amb aquesta mesura proteccionista que ara relaxa parcialment.

Malgrat tot, en la declaració d’Apple s’ha emprat el terme “relaxament” i no “abolició” o un altre equivalent, fet que vol dir que la restricció continuarà vigent i que tot continuarà depenent del criteri arbitrari imposat des de Cupertino, amb la qual cosa això no significa necessàriament -i sento haver de diferir dels titulars de diversos rotatius que han publicat la notícia- que els desenvolupadors que treballen amb Flash vegin la porta oberta de bat a bat per als dispositius d’Apple. Sempre tindran l’espasa de Dàmocles de Steve Jobs penjant sobre els seus caps.

També s’indica en el comunicat una restricció que continua vigent: les aplicacions no podran descarregar codi addicional. Apple continua volent controlar què s’executa i què no en el seu telèfon, malgrat que això era quelcom previsible.

La segona mesura decidida unilateralment per la companyia de la poma mossegada consisteix en la publicació dels criteris emprats per validar o excloure una aplicació a l’App Store. Fins ara, aquests criteris eren secrets i els desenvolupadors només podien comptar amb una escassa informació pública i imaginar el que se’ls permet o no, encara que tampoc era gaire difícil sempre que no estiguem parlant de temes ‘espinosos’ com ara pornografia.

Un motiu a l’ombra

No es sap del cert el perquè ara precisament Apple ha relaxat la seva actitud pel que fa a la publicació d’aplicacions per als seus dispositius mòbils, però al meu parer és probable que hagi rebut algun tipus de pressió per part de les autoritats reguladores. La companyia de Cupertino manté un monopoli sobre la instal·lació de programari en els seus dispositius que ja va ser parcialment trencat per una resolució del congrés nord-americà que permetia el procés de jailbreak.

Gelosa com ho és Apple de la seva imatge corporativa, és poc probable que s’arribi a conèixer algun cop el perquè d’aquesta decisió.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina