Apple fa una important contribució al món del programari lliure

Compartir

AppleUn component clau del nou Mac OS X 10.6 “Snow Leopard” que permet esprémer tot el suc dels processadors multinucli ha estat alliberat per Apple sota una llicència lliure, el que permetrà implementar-lo en altres plataformes com ara GNU/Linux.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Grand Central Dispatch (que probablement degui el seu nom a una referència a la gran estació de tren de Nova York) és una tecnologia creada per Apple i introduïda en la nova versió de la seva plataforma Mac OS X, que permet al sistema operatiu gestionar l’execució dels threads o fils de programa que una determinada aplicació llança per a la seva execució. Aquests threads acostumen a ser funcions o trossos de codi que poden executar-se en paral·lel els uns amb els altres. Fins ara eren les mateixes aplicacions les que havien de gestionar-los, però mitjançant GCD és el mateix sistema operatiu qui els gestiona, optimitzant així el consum de recursos i elevant el rendiment de la màquina al màxim.

Aquesta tecnologia s’empra en processadors multinucli per assignar a cada nucli les tasques que haurà de fer, i permet esprémer al màxim la potència que ofereixen aquesta mena de sistemes. Per als programadors ja s’han posat a disposició les facilitats necessàries per aprofitar aquesta facilitat des de l’entorn Xcode de la mateixa Apple.

Apple ha alliberat una gran part d’aquesta tecnologia sota llicència Apache, reconeguda com a lliure per la FSF encara que té l’avantatge per a empreses com la companyia de Cupertino, de permetre barrejar codi obert o lliure amb programari propietari per a la creació d’un programa. Els programadors podran començar a fer ús del codi font de GCD en benefici propi i de la comunitat de manera immediata.

Un desafiament a Microsoft en el terreny dels servidors

La jugada d’Apple sembla calculada per fer mal a Microsoft en el camp dels servidors, que és probablement on aquesta tecnologia pugui interessar més, per a optimitzar els processos executats des de màquines virtuals. En aquest camp, GNU/Linux és la plataforma que, més que presentar una seriosa amenaça a la companyia de Steve Ballmer, domina el mercat. Però tot i això, una agressiva política comercial de Microsoft ha ajudat a Windows Server a guanyar quota de mercat.

Si en plataformes com GNU/Linux, BSD* o Solaris s’inclou aquesta tecnologia, el seu rendiment en sistemes servidors que hagin de suportar una gran càrrega de treball es veurà incrementat, pel que es convertirà en una opció molt més atractiva per als centres de procés de dades (CPD).

En la majoria dels escriptoris és difícil que els usuaris puguin notar els seus avantatges si deixem de banda l’ús d’aplicacions de càlcul intensiu.

* en les seves diverses branques i derivats.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)