Apple i el fracàs d’iBooks fora d’Estats Units

Compartir

Apple va presentar el renovat iBooks, l’eina adreçada a redactors i dissenyadors per crear llibres electrònics. No obstant, va passar una mica per alt ja que tot plegat va coincidir amb la detenció de la cúpula de Megaupload, però no tot és or.

El dia 19 de Gener de 2012 Apple havia convocat a la premsa en un esdeveniment especial a New York, el motiu l’educació i tothom rumorejava l’aposta per Apple en els llibres i l’entorn de l’escola i l’educació dels nens, i ningú va fallar. Apple va apostar fort en aquest sector renovant la seva eina iBooks i presentant iBooks Author per ajudar a qualsevol persona i escriptor a tenir el seu llibre a la botiga virtual d’Apple a un preu màxim de 15$.

Tota la presentació d’Apple va ser seguida per tot el món amb molta atenció però sense venir al tema, el mateix dia l’FBI va detenir en massa a treballadors de Megaupload, Megavideo, Megashare… a tot el món i va apoderar-se de la seva pàgina web. Va restar protagonisme a Apple? Sí, i molt. Internet va passar de parlar de la millora en l’educació a queixar-se i fer-se notar en les xarxes socials més conegudes com Twitter i Facebook.

Ara bé, Apple va presentar iBooks i iBooks Author per a tothom, però Apple va pensar en tot el món o simplement és va centrar en Estats Units? La pregunta és clara. A quants centres d’ensenyament de la nostra terra tenim iPad’s i material com iMac’s o Macbook’s per poder treballar, editar i després visualitzar el contingut creat pel mestre o especialista en l’eina?

Apple ha revolucionat el mercat de l’educació és la millor frase. No pas, Apple ha reinventat el sector de l’educació com molts periodistes, diaris i blocs escrivien. Ara mateix a Espanya, Catalunya, quin nen/a no té llibres? Quina família no gasta gairebé 300€ en llibres per l’ensenyament que segurament no duraran una generació més perquè ens agrada que les editorials canviïn l’índex o la portada i l’any següent no poguem prestar o deixar els llibres d’educació obligatòria a un company, amic o alumne. Abans de que Apple arribi a la nostra educació, tenim molts temes per millorar, eliminar o perfeccionar.

L’aposta d’Apple és clara. Compra un iPad i deixa que el teu fill gaudeixi de la tecnologia i l’educació per un pes de 600 grams en contra dels 20 quilograms de pes dels llibres a un preu comparable a part de poder ser reutilitzat any rere any, ja que el que es renova són els documents interiors i no l’iPad.

Ara bé, parlant clar i català, estant disposades les editorials, escoles i instituts a deixar anar els llibres i passar a un entorn de treball com el que es mereix qualsevol nen/a del segle 21 en el que estem a la revolució tecnològica?

Personalment crec que no podem comparar Europa amb Estats Units i molts de vosaltres em donareu la raó, molts d’altres us enfadareu per molts motius però és així: mentres els nostres fills i alumnes carreguen llibres 300 dies l’any a Estats Units carreguen un iPad de 600 grams que a part de tot això també pots fer moltes més coses que aprendre.

L’altre principal problema és “l’entorn”. Quan dic l’entorn em refereixo a que si estem preparats per protegir les xarxes dels nostres alumnes i fills a casa. Un exemple fàcil, qualsevol alumne de primària sap saltar-se qualsevol proxy dels centres de Catalunya. Qualsevol nen sap entrar a les xarxes socials i qualsevol nen coneix portals com “minijuegos” o els jocs més nous com Cut the Rope en versió HTML5 o Angry Birds, que s’està preparant.

Tenim personal qualificat però el problema són com sempre els diners, preferim que ens ho faci un professor del centre que confiem amb ell i és de la casa que contractar un especialista i que funcioni. M’ho negareu? Pregunteu. Però canviaríem molt la dinàmica de l’article i no toca.

Ara bé, vosaltres els pares estaríeu disposats a comprar un iPad per 400€ (suposem que amb el tema de l’educació tindríeu el descompte d’Apple) i pagar com a molt 15$ o 11 euros per cada llibre dels vostres fills. Feu números.

Per acabar, una frase per reflexionar.

El vostre fill o filla està portant cada dia a l’esquena uns vint quilograms de pes, amunt i avall. Si ho canviessim per un iPad seria com a molt 600 grams. No voleu el millor pel vostre fill? És hora de recapacitar i pensar en el millor. Volem evolucionar o volem seguir amb el bolígraf i el paper?

 

 

 

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: