Apple i Google trenquen llaços?

Compartir

AppleEl recent incident amb Google Voice pot ser només la punta de l’iceberg en la ruptura entre dues empreses que fins ara s’entenien a la perfecció. El motiu: conflicte d’interessos.

Eric SchmidtGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – Aquest passat dilluns dia 3, Eric Schmidt dimitia del consell directiu d’Apple. A més de pertànyer a la directiva de la companyia de Cupertino, Schmidt és el president i CEO de Google, la companyia fundada per Sergey Brin i Larry Page. Fins fa poc, la sintonia entre les dues companyies era màxima, probablement facilitada perquè el seu gran rival comú és Microsoft, i ja se sap el què diu la màxima: els enemics dels meus enemics són els meus amics. Però el bon enteniment entre Google i Apple sembla haver-se trencat gairebé del tot. El motiu, la progressiva entrada de Google com a competència directa d’Apple en diversos mercats.

La complementarietat de les dues companyies fa uns mesos era màxima: Apple tenia els ordinadors, el sistema operatiu i diversos productes de programari que permeten a l’usuari accedir a Internet, gestionar la seva música, veure pel·lícules,… mentre que Google posava la resta: un cercador que serveix com a eina per defecte per a Safari (el navegador web d’Apple) i una sèrie de serveis en línia. Fins i tot diversos directius (entre ells el mateix Schmidt) eren compartits per les dues empreses.

Però llavors va arribar Android, una plataforma per a telèfons mòbils que proporciona sistema operatiu, middleware i serveis, i que semblava anar dirigida a la línia de flotació de BlackBerry, Windows Mobile,… i l’iPhone d’Apple. I la cosa no es va quedar aquí: Chrome, el navegador web de Google, promet versió per a Mac OS X (en la qual s’hi està treballant actualment), amb el què també entra en conflicte amb Safari. I la darrera, la gota que ha fet vessar el got, ha estat possiblement Chrome OS, iniciativa amb què es considera que Google pot entrar en lliça amb Apple en el terreny dels sistemes operatius.

Malgrat tot, l’enfocament d’ambdues plataformes és diferent i no arriba a tocar-se en cap moment: mentre que Apple dissenya un sistema operatiu d’alt rendiment per a un rang limitat de maquinari (les màquines dissenyades per la mateixa companyia de Cupertino), Google està ultimant una plataforma que s’orientarà inicialment a netbooks i a posteriori a PC’s, per a l’ús de la qual serà pràcticament vital disposar d’una connexió a Internet per a utilitzar les aplicacions i recursos en línia. Aquest darrer sistema serà de baix cost i orientat a usuaris finals amb perfil de coneixements baix, mentre que el sistema d’Apple s’orienta a un públic ben diferent, amb necessitats més rigoroses i un major coneixement tècnic. Malgrat tot, l’enfrontament a molt llarg termini i en el cas que una de les dues o ambdues aconseguissin batre a Microsoft, estaria assegurat.

El quarter general d'Apple 

L’expulsió de Google Voice com a aplicació aprovada de l’App Store pot haver estat només un símptoma del problema que s’ha manifestat amb la dimissió d’Eric Schmidt. Molts parlen d’una guerra en potència entre ambdues empreses, malgrat que hi ha qui apunta a la investigació oberta per la FCC nord-americana sobre aquest tema com a una possible causa de la maniobra de Schmidt, per tal de no implicar a Apple i perquè les investigacions sobre conflictes d’interessos entre ambdues companyies siguin les mínimes.

Tal vegada, i des d’un punt de vista molt retorçat, l’expulsió de Google Voice de l’App Store, vista per tot el món com una acció agressiva d’Apple cap a la companyia del cercador, no sigui més que un “farol” per evitar que les autoritats federals nord-americanes investiguin possibles pràctiques il·lícites de domini del mercat per part de les dues, ja que amb aquest moviment es dóna la imatge de conflicte latent entre ambdues i no precisament de bon veïnatge. Com ja he comentat abans, malgrat que es considera que ambdues poden fer-se la competència, les seves respectives plataformes estan enfocades a nínxols de públic diferents. Hauran arribat Apple i Google a un acord per repartir-se el mercat que volen camuflar?

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)