Apple nega categòricament que hagi espiat als usuaris

Compartir

AppleLa companyia de Cupertino ha sortit al pas de les acusacions rebudes d’ençà que es va fer públic que l’iOS 4 emmagatzema dades de geoposicionament dels llocs per on ha passat l’usuari amb el seu terminal, adduint que s’ha entès erròniament una funció del mateix sistema per a millorar la funcionalitat oferida a l’usuari.

Redacció – Probablement, Apple ha volgut tallar els titulars apareguts aquests darrers dies tant en mitjans especialitzats en tecnologia com en mitjans més generalistes, i d’ençà que es fes públic que tant l’iPhone com l’iPad (de fet, és l’iOS 4 que ho fa) emmagatzemen dades de geoposicionament de l’usuari. És més, fins i tot es pot reconstruir la ruta de tots els llocs en els quals el posseïdor del terminal ha estat des de la instal·lació de l’iOS 4 fins al moment.

La informació (que en cenacles dedicats a la seguretat informàtica es coneixia des del setembre de 2010 però que ha saltat ara a la llum pública) ha dut a crítiques contra la companyia de la poma mossegada en tota la Xarxa de xarxes, essent la d’espionatge -òbviament- la més repetida. Per tal de respondre a aquestes crítiques, la companyia de Steve Jobs ha fet pública una nota de premsa en forma de Q&A (Questions and Answers en anglès, una mena de FAQ – Frequently Asked Questions).

En aquest document, Apple comença negant que les dades emmagatzemades constitueixin localitzacions concretes en les que s’ha trobat l’iPhone, si no que són punts d’accés Wi-Fi propers a aquestes localitzacions i torres de senyal de telefonia mòbil. El propòsit d’emmagatzemar aquesta informació és, segons la companyia, permetre el càlcul ràpid de la localització del telèfon quan així ho sol·licita l’usuari via una aplicació i no es té accés a dades del GPS perquè, per exemple, ens trobem a l’interior d’un edifici.

Part d’aquestes dades són enviades als servidors de la companyia de la poma, de manera anònima segons indica el document publicat, en el que també s’hi afirma que aquesta activitat s’aturarà mitjançant una actualització del programari del terminal, una cosa que ja era previsible. Aquest emmagatzemament de dades a Apple té la finalitat de saber per on es mouen els posseïdors d’iPhones per tal de poder dimensionar correctament els serveis de dades que necessiten els terminals.

La quantitat de dades emmagatzemades pel sistema (fins a un any enrere) és degut, segons l’explicació oficial, a un bug (error) del programari, de la mateixa manera que ho és que el terminal -i recordem que estem parlant de l’explicació oficial de l’empresa- continuï emmagatzemant les dades de geolocalització d’antenes i punts d’accés Wi-Fi encara que l’usuari hagi desactivat els serveis de geolocalització. La propera actualització de l’iOS desactivarà l’emmagatzemament de dades quan l’usuari desactivi els serveis de geolocalització.

Aquesta és l’explicació oficial de la companyia. Creure-se-la o no, ja és qüestió de cadascú; sempre hi haurà qui posi en dubte aquests arguments i, fins i tot, amants de les teories de la conspiració que buscaran altres implicacions, com la del govern nord-americà.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)