Apple podria llançar-se a la fabricació de microxips

Compartir

AppleEls productes en què anirien muntats serien els futurs iPod’s i iPhones, i possiblement algun tipus de netbook de la companyia de la poma. L’autor de l’article opina que seria un webpad amb un format i ús semblant al què podem veure a la sèrie televisiva de ciència-ficció “Star Trek”.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Segons informa el prestigiós rotatiu The Wall Street Journal, Apple està construint la seva pròpia divisió de microxips. La informació es basa en diversos anuncis de feina publicats per la companyia de Cupertino, així com les revelacions realitzades per fonts properes a la companyia que s’han mantingut en l’anonimat.

El “Journal” considera la política de contractació d’Apple com a “agressiva”; per exemple, ha contractat a un ex-alt executiu d’AMD que s’encarregava de la part de xips gràfics en aquesta companyia (l’antiga ATI). Apple estaria reclutant treballadors a marxes forçades.

L’objectiu d’aquest moviment no seria la construcció de microxips per als seus ordinadors de sobretaula i portàtils, ja que no és probable que abandoni la plataforma Intel en els propers anys vist el resultat que li està donant (Apple s’acosta al 10% de la quota mundial de mercat). El més probable és que la nova divisió d’Apple construeixi xips per als gàdgets de la companyia com l’iPhone i l’iPod.

El “Journal” assenyala motivacions de caire estratègic per a aquesta iniciativa, com per exemple el fet de no haver de compartir informació tècnica i plans de futur amb els seus socis fabricants de xips. Actualment, els iPhone i iPod Touch (els dispositius de mà més potents de la gamma d’Apple) empren microxips ARM, pel què Apple ha de compartir amb els fabricants d’aquests xips les especificacions del seu sistema i dels seus gàdgets. Les possibilitats de filtracions a la premsa augmenten d’aquesta manera.

També és possible que Apple vulgui dotar de més potència als seus aparells de mà, per al què necessita microxips dissenyats especialment per a ella, i no emprar una arquitectura genèrica com ara. per exemple, podria voler potenciar l’apartat gràfic de l’iPhone per a convertir-lo en tota una videoconsola portàtil a l’estil PSP o Nintendo DS, pel què llicenciaria la tecnologia dels microxips ARM però en variaria el disseny per adaptar-lo als seus requeriments tècnics. I, això últim, ho faria amb el seu mateix equip de disseny, salvaguardant així de pas el secret del què està fent.

Per a l’aparició d’aquests xips s’especula que, com a molt aviat, podria donar-se en el 2010. Malgrat tot, aquest tipus de productes pateix d’un desenvolupament lent, pel què seria prudent donar-li un any o dos més de marge i, com a mínim, considerar 2011 o 2012 com a dates més realistes.

També és possible que els nous microxips sortits de Cupertino acabin equipant algun tipus de dispositius netbook o webpad. Informacions anteriors apuntaven en la línia que Apple ha adquirit una partida de pantalles de 10 polzades, una mida significativament superior a la d’un iPhone o iPod, massa grans per a dispositius de butxaca però si que adequades per a un miniordinador ultraportàtil. Apple ha desdenyat el format netbook, i diversos analistes han escrit sobre com podria ser-li de contraproduent a la multinacional de Steve Jobs l’entrada en aquest mercat en devaluar la seva marca oferint productes de baix preu, però també algunes opinions a considerar apunten a què Apple només està observant el mercat i acabant de definir un producte diferenciador, trencador i amb una qualitat i innovació que justifiqui un preu més elevat.

Segons apunta la revista Wired, el moviment també podria tendir a diferenciar els xips subministrats pels seus proveïdors, introduint per exemple més mesures de seguretat en els micros d’Intel, amb l’objectiu d’impedir o, almenys, limitar els clons del Mac OS X hackejats i preparats per a funcionar sobre un PC x86 genèric. Així s’evitarien casos com el de Psystar, companyia amb la què Apple manté un contenciós legal per vendre ordinadors PC genèrics amb un Mac OS X hackejat com a sistema operatiu.

Des d’aquestes ratlles, m’atreveixo a afegir-me a l’especulació: crec que serà un format webpad amb teclat virtual, ultrafi i que funcionarà com a lector d’ebooks, disposant d’una interfície multitàctil simplificada semblant a la de l’iPhone però amb un sistema operatiu més potent i flexible, un entremig del Mac OS X d’ordinador i l’iPhone OS. Serà com un netbook sense el teclat, només la seva pantalla.

Aquest aparell estaria inspirat en els ordinadors de mà emprats per la ciència-ficció i que hem pogut veure en sèries i pel·lícules com les de la saga Star Trek.

La meva hipòtesi (a banda de ser purament especulativa) es recolza també en un altre punt: si Apple vol mantenir tal grau de secretisme sobre els seus futurs productes de butxaca, probablement el que s’estigui acabant de cuinar a Cupertino no és una nova generació de l’iPhone, sinó quelcom una mica més gran en tots els sentits.

La nova inspiració d'Apple? 

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)