Apple prescindeix del DRM en totes les cançons d’iTunes

Compartir

Canvien també els preus en el que sembla una nova aposta que segurament distanciarà encara més la iTunes Store de la seva competència.


iTunes StoreGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – Fins ara i des de mitjans 2007, a la iTunes Store es podien trobar una sèrie de cançons sense proteccions DRM (Digital Rights Management) que impedeixen la seva execució fora de l’ordinador i/o iPhone/iPod en els quals foren descarregades, però el que ha anunciat Apple a la MacWorld Expo de San Francisco és que absolutament totes les cançons de la seva reeixida botiga en línia estaran mancades d’aquest sistema de protecció, el que al seu torn implica que podran ser copiades lliurement entre dispositius i sense cap mena de limitació.

La supressió dels sistemes anticopia encastats a les cançons que es venen en botigues en línia és una de les reclamacions històriques de la comunitat que recolza activament els ciberdrets, i d’altres grups com els partidaris del P2P com a tecnologia d’intercanvi de continguts (que no de pirateig, el que ja és una altra qüestió), al mateix temps que una por per a la indústria audiovisual. Això últim és degut a que sense restriccions d’aquesta mena, és summament simple compartir música o pel·lícules a Internet.

Com ja he comentat anteriorment, Apple ja oferia cançons lliures de DRM a la seva botiga iTunes des de mitjans 2007, pel que es pot desprendre que la present iniciativa és fruit de l’èxit d’aquesta experiència en la qual s’han ofert alguns títols de la botiga a un preu sensiblement més alt però lliures de qualsevol protecció o limitació. Això no ha estat motiu d’una davallada en les vendes de l’iTunes, ans al contrari, amb el que la botiga d’Apple segueix sent líder indiscutible en aquest camp.

Els que afirmen que les botigues de música en línia poden prescindir de sistemes de protecció per a les peces que venen, veuen en aquesta mostra una confirmació dels seus arguments, mentre que és més que probable que la resta de la indústria segueixi amb interès i una mica de por el present moviment d’Apple. Probablement durant aquests propers mesos es dugui a terme més d’un estudi per veure si augmenta el nombre de cançons disponibles en els sistemes P2P…

A més d’aquest canvi, totes les cançons de la iTunes Store estaran disponibles amb codificació d’alta qualitat AAC de 256 Kbps i podran ser descarregades a l’iPhone 3G a través de la connexió directa a Internet (mitjançant 3G) sense haver d’estar obligatòriament connectats amb WiFi. Els costos també varien, establint-se tres preus per a les cançons soltes: 0,69 , 0,99 i 1,29 Euros, mentre que els àlbums sencers estaran a disposició dels internautes per 9,99 Euros.

Guillem Alsina