Apple presenta la segona generaci

Compartir

Connectivitat 3G tal i com s’esperava i el nou servei MobileMe que proporciona correu ‘push’ i altres funcionalitats, el més destacat d’una presentació molt esperada.


El nou iPhone 3G amb l'aplicació de mapesGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – Steve Jobs no va decebre a tots aquells que esperaven la presentació de la nova generació de l’aclamat telèfon mòbil d’Apple, l’iPhone. La Xarxa de xarxes havia viscut aquests darrers dies com sempre que s’acosta un dels grans esdeveniments de la companyia de Cupertino, amb més expectació si és possible per la rumorologia que des de feia algunes setmanes s’havia disparat.

L’interès ha estat excepcionalment alt a l’Estat Espanyol, un dels principals mercats europeus al qual encara li mancava la presència d’un telèfon que ha passat a convertir-se en un gàdget objecte de desig. En aquest sentit, la importació "paral·lela" ha funcionat molt bé gràcies a les diverses eines per a alliberar l’iPhone i fer-lo útil per a qualsevol país i operadora. No poques persones han aprofitat la fortalesa de l’Euro enfront del dòlar per visitar els Estats Units, portant iPhones per a ells i per a amics que els hi han encarregat. Fins i tot s’han pogut adquirir a través d’Internet en comerços "paralegals".

Telefónica fou des del primer moment l’operadora a la qual, malgrat el secretisme amb el qual s’han dut a terme totes les negociacions, tothom apuntava com l’escollida per Apple per dur l’iPhone a Espanya. Possiblement per contribuir a l’expectació, la mateixa Telefónica s’encarregava de distribuir la setmana passada una breu nota de premsa en la qual confirmava que vendria el telèfon, però sense revelar si seria la nova generació ni quines funcionalitats tindria en aquest cas. Malgrat tot, la proximitat d’aquest anunci amb la conferència de desenvolupadors d’Apple va fer més que sospitar a la premsa i els aficionats.

El que és nou: 3G i…

Es rumorejava des de feia dies que la principal nova capacitat del segon iPhone seria la connectivitat 3G, i així ha estat encara que no l’única. Un element que alguns van trobar a faltar en la presentació de la primera generació del telèfon, el GPS, fa acte de presència en aquesta nova revisió per facilitar les aplicacions de geoposicionament.

En el primer iPhone s’hi incloïa Google Maps, que segueix estant present en aquest renovat terminal, però ara amb la possibilitat afegida d’usar el GPS per situar-nos al mapa.

L’ús de la connexió 3G propicia que el nou iPhone sigui més veloç en les connexions de dades, dit d’altra manera, en la connexió a Internet. A partir d’ara descarregar el correu electrònic o navegar per la Web serà gairebé tan ràpid com amb el nostre sobretaula o portàtil habitual. El nou iPhone és compatible amb xarxes Wi-Fi, 3G i EDGE per a dades, i telefonia mòbil GSM quatribanda i HSDPA tribanda per a les comunicacions de veu. Un altre avantatge és que podem atendre una trucada de veu mentre naveguem per la Xarxa.

Un altre afegit és la versió 2.0 del programari de l’iPhone, més enfocada que la versió anterior al món empresarial i que compta amb compatibilitat amb Microsoft Exchange ActiveSync, xarxes VPN de Cisco, a més de poder descarregar aplicacions de terceres parts de l’App Store. Aquestes aplicacions han estat construïdes amb l’iPhone SDK, disponible gratuïtament en el lloc web d’Apple, i inicialment el servei estarà disponible en 62 països.

No totes les aplicacions de l’App Store seran de pagament; també podrem trobar programes freeware (gratuïts) i probablement (encara que sigui més endavant) programari lliure. La mateixa App Store notificarà als usuaris si hi ha disponibles actualitzacions de les aplicacions que tingui en el seu telèfon.

Altres novetats de l’iPhone 3G són:

– Permet el trasllat i esborrat d’un conjunt de múltiples missatges de correu electrònic
– Nova calculadora científica
– Eines de control patern (parental control en anglès) per restringir o bloquejar l’accés a determinats continguts violents o sexualment explícits
– Possibilitat de desar les imatges que trobem en una pàgina web
– Autonomia estimada de 10 hores de conversa telefònica en xarxes 2G i de 5 hores usant 3G, fins a 5 o 6 hores de navegació Web, fins a 7 hores de reproducció de vídeo i fins a 24 hores de reproducció d’àudio

Tremola BlackBerry…

Si bé la companyia canadenca RIM semblava no tenir-li por a l’iPhone, amb el nou servei MobileMe sí podria tenir algun motiu d’inquietud.

Una de les principals virtuts de la BlackBerry, especialment quan va sortir al mercat, era que l’usuari no havia d’anar a buscar el correu electrònic al servidor, sinó que gràcies al seu innovador mètode ‘push’, era el correu el que anava al terminal. Aquest sistema fou adoptat posteriorment per la resta de sistemes operatius per a telefonia mòbil i proveïdors de servei/operadores. Així, smartphones amb Palm OS o Windows Mobile incorporen aquesta possibilitat.

Si bé l’orientació inicial de l’iPhone semblava el públic més jove i informal o els professionals liberals, la seva adopció per part del món empresarial ha provocat una reorientació de part de les novetats cap a aquest segment, com és el cas de l’aquí esmentat MobileMe, un sistema que no només permet la descàrrega del correu en mode ‘push’, sinó que va un pas més enllà per proporcionar també sincronització dels contactes i agendes amb altres dispositius (com un Mac de sobretaula o portàtil) o la possibilitat de pujar les fotografies fetes amb el telèfon a un servei de galeria fotogràfica semblant a Flickr. El servei iDisk també està disponible a través de MobileMe, de manera que podem crear un repositori d’arxius propis en línia per utilitzar-los des del nostre iPhone.

El preu de MobileMe amb un espai d’emmagatzematge de 20 GB. en línia serà d’uns 70-80 dòlars/Euros depenent del país i operadora (a Espanya, per exemple, serà de 79 Euros IVA inclòs)

El preu del nou iPhone és quelcom que donarà molt per parlar, doncs a diferència del primer model quan va sortir, el seu cost és excepcionalment barat: 199 dòlars per al model de 8 GB. i 299 per al de 16 GB., encara que el preu pot tenir truc en no estar-hi inclòs el contracte amb l’operadora. La disponibilitat del nou iPhone 3G es produirà de mica en mica durant tot aquest any a més de 70 països, entre els quals s’hi troben els Estats Units -naturalment-, Espanya -arribarà l’11 de Juliol de la mà de Telefónica, quelcom que fa una setmana escassa que es coneix amb seguretat-, França, Mèxic, Alemanya, Regne Unit, Japó o Suïssa entre d’altres.

Guillem Alsina