Apple presenta les seves novetats a la MacWorld Expo 2008

Compartir

El MacBook Air, l’ordinador portàtil més lleuger de la companyia, la novetat estrella de l’esdeveniment més important de l’any en el món Apple.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Com cada any, la MacWorld Expo de San Francisco ha servit a la companyia de la poma mossegada com a aparador públic en el qual presentar les que estan destinades a ser les seves principals novetats de l’any. I Steve Jobs no ha defraudat als seus seguidors amb la presentació més estel·lar de la companyia per a enguany: el MacBook Air.

També s’han vist premiades les travesses de la majoria de llocs web i blocs tecnològics de referència, que des de feia dies especulaven amb el llançament, basant-se a més en el fet que els dominis corresponents ja havien estat comprats per la companyia de Cupertino. Sembla que el secretisme hermètic d’abans ha passat a la història en favor d’una moderada i controlada filtració de detalls a la premsa per anar preparant a l’audiència.

El MacBook Air

Tot i que potser menys impactant que l’iPhone de l’any passat (cal no oblidar que el telèfon significava l’entrada d’Apple en un nou segment al qual fins aleshores no havia tocat, i el MacBook Air no deixa de ser un ordinador), aquesta màquina no deixa de ser una de les meravelles amb la qual periòdicament ens sorprenen els nois de Cupertino.

La principal característica de l’aparell és ser molt prim: 1,93 cm. en la seva zona més gruixuda i uns espectaculars 4 mil·límetres en la seva part més fina.

El MacBook Air de costat

El MacBook Air disposa d’una pantalla panoràmica de 13 polzades retroil·luminada amb tecnologia LED i d’alta eficiència energètica (1.280×800 píxels) juntament amb un teclat també amb retroil·luminació per a condicions de baixa il·luminació. El sensor de llum ambiental detecta les condicions lumíniques de l’ambient en el qual ens trobem treballant i ajusta de forma automàtica la brillantor de la pantalla i la il·luminació del teclat. L’accelerador gràfic que s’encarrega de processar la imatge és el X3100 d’Intel.

El cor d’aquesta petita bèstia el constitueix un processador Intel Core 2 Duo a 1,6 o 1,8 GHz, 2 GB. de memòria RAM, disc dur d’1,8 polzades i 80 GB, WiFi Airport Extreme 802.11n, Bluetooth 2.1 i webcam iSight integrada. La durada de la bateria s’estima en unes cinc hores de treball ininterromput, i el disc dur pot ser substituït per una unitat de memòria d’estat sòlid (SSD) de 64 GB, amb el que s’augmenta la durada de la bateria, la robustesa de l’aparell i se’n disminueix el seu pes. La presa de corrent és l’admirada MagSafe, que carrega per inducció magnètica i en cas d’ensopegar per accident amb el cable, es desconnecta d’una forma molt fàcil sense arrossegar l’equip i impedint, per tant, danys físics en l’aparell.

El nou MacBook Air

Tot i ser una màquina tan petita, inclou ports per connectar-se a l’exterior, com un USB, un micro-DVI per a la sortida de vídeo i un connector per als auriculars. Connexions com la xarxa Ethernet, el mòdem o el FireWire no estan incloses. Per a aquells a qui convingui connectar-se a xarxes mitjançant cable, poden adquirir l’adaptador USB-Ethernet que la mateixa Apple ven per separat.

També la unitat òptica va a part, connectada al port USB del qual pren també l’alimentació elèctrica, i que s’adquireix opcionalment per separat.

El programari inclòs és, evidentment, la nova versió del sistema Mac OS X, la 10.5 "Leopard", i l’iLife’08. La filosofia de la interfície multitàctil ha estat portada de l’iPhone i l’iPod Touch al nou MacBook Air: el trackpad (per entendre’ns, el ratolí) reconeix els tocs múltiples per a accions com ara girar o arrossegar.

Time Capsule

Després d’incloure la funcionalitat Time Machine en la darrera versió del seu sistema operatiu, Mac OS X 10.5 "Leopard", el següent pas lògic era llançar un dispositiu per aprofitar-la. I això és precisament el que ha fet la companyia de Cupertino amb Time Capsule, un aparell semblant en aspecte a l’Apple TV encara que en color blanc en comptes de gris metal·litzat, que conté un disc dur de gran capacitat (500 GB. o 1 TB. en les dues configuracions que es posaran a la venda) i es connecta a la nostra xarxa mitjançant WiFi 802.11n .

Les connexions de Time Capsule

Aquest aparell pot funcionar també com a punt d’accés WiFi gràcies a la funcionalitat d’estació base AirPort Extreme, incloent a més tres ports de xarxa Ethernet, un port USB i un tallafocs NAT integrat.

Vista frontal de Time Capsule

L’iPod Touch, actualitzat

Apple també ha ampliat les aplicacions que a partir d’ara vindran instal·lades a l’iPod Touch mitjançant una actualització que els actuals usuaris d’aquest reproductor MP3 podran adquirir a iTunes per 17,99 Euros. És probable que es deixi sentir un gran nombre de veus de protesta, doncs la mesura presa per Apple pot ser considerada pels actuals posseïdors d’un iPod Touch com un greuge comparatiu respecte a aquells que el compraran a partir del moment que inclogui l’actualització de programari.

Amb l’actualització s’inclouen noves aplicacions: Mail, Maps, Stock, Weather i Notes. El primer és un complet client de correu electrònic amb HTML enriquit capaç de baixar en segon pla el correu electrònic de la majoria de serveis POP3 o IMAP i de mostrar fotos i gràfics juntament amb el text del missatge. Els usuaris poden configurar Mail per a Gmail de Google, Correu Yahoo!, correu .Mac i la majoria dels serveis de correu basats en POP o IMAP. Tot, amb uns pocs clics.

Maps permet trobar la ubicació actual de l’usuari mitjançant les estacions base Wi-Fi properes*, i ho usa com a punt de partida o d’arribada per buscar adreces o trobar punts locals d’interès. Així, els usuaris poden rebre informació sobre el trànsit a l’instant, o veure mapes en vistes de mapa, satèl·lit o un híbrid de tots dos per consultar els noms dels carrers principals sobre una imatge de satèl·lit. Stocks i Weather faciliten indicadors borsaris i informació meteorològica respectivament, mentre que Notes els permet apuntar informació sobre la marxa mitjançant el teclat intel·ligent.

Amb l’obertura a terceres parts de la creació de programari per a l’iPod Touch, aquesta actualització inclou la funcionalitat de personalitzar la pantalla d’inici del reproductor, afegint-hi icones al nostre gust.

Confirmat el lloguer de pel·lícules a iTunes

Tal i com s’havia vingut especulant a Internet durant els darrers dies, Apple també ha posat a disposició dels usuaris del programari i botiga en línia iTunes la possibilitat de llogar pel·lícules per veure-les en el reproductor. El fet que siguin de lloguer i no de compra és simple: si bé els arxius de música que descarreguem acostumem a escoltar-los una i altra vegada, les pel·lícules es veuen un sol cop o dos com a molt, pel que vendre-les no té sentit ja que probablement poca gent pagaria el seu preu en comparació amb les que la llogarien per una quota petita.

El preu de lloguer és de 3,99 dòlars per un film d’estrena i 2,99 per un de la llibreria d’iTunes, i Apple ha arribat a un acord amb les principals productores i distribuïdores per oferir les pel·lícules del seu catàleg: 20th. Century Fox, Metro Goldwin Meyer, Sony Pictures, Warner Bros o Disney són alguns dels noms més populars que podem veure.

Un cop llogat el film, disposem de 30 dies per començar el seu visionat, i una vegada hàgim premut el botó de play, 24 hores per a finalitzar-lo abans que la pel·lícula deixi de ser accessible. D’aquesta manera, podem interrompre’n el passi en qualsevol moment donat el cas que ens surti un contratemps inesperat. Un cop ha finalitzat el període de lloguer, el fitxer que conté la pel·lícula desapareix del disc dur.

La reproducció de les pel·lícules no només es pot dur a terme a l’iTunes del nostre Mac o PC, si no que també podem sincronitzar amb l’iPod i veure-les en el petit reproductor allà on vulguem.

També podrem adquirir DVD’s amb els films i, en aquest cas, no només adquirirem el disc, doncs quan l’inserim en el nostre ordinador, una còpia digital preparada per funcionar amb iTunes es gravarà al nostre disc dur, permetent-nos sincronitzar-la amb l’iPod i veure-la allà on vulguem.

Finalment, indicar que la qualitat en la qual es descarreguen els films és de 640×480 píxels.

Tots els productes que Apple ha presentat a la MacWorld Expo sortiran al mercat de mica en mica durant el que queda de Gener i Febrer.

Més informació:

Lloc web d’Apple
http://www.apple.com/

* la disponibilitat i precisió de les característiques de posicionament de Maps varien en funció de la ubicació actual.

Guillem Alsina