Apple presenta nou MacBook Air i ensenya com serà Mac OS X 10.7

Compartir

AppleSteve Jobs va presentar les novetats que marcaran a la companyia que presideix durant els mesos vinents, enfocades al maquinari i programari de la seva plataforma d’escriptori.

Redacció – Un cop més, Apple va convocar a la premsa especialitzada en un acte batejat com a “Back to Mac”, i que amb el lleó dibuixat en la invitació, presagiava per a molts la presentació en societat de la propera versió de Mac OS X, batejada com a Lion. No es van equivocar, i aquest és el resum d’allò presentat per Jobs.

Nou MacBook Air encara més fi

Com de costum a Cupertino, els nois de Steve Jobs han estat valents introduint nous i interessants canvis en les seves màquines. Un exemple d’aquests és la substitució dels discos mecànics tradicionals per memòries Flash, amb les quals es guanya en velocitat, silenci i resistència als accidents en mancar, precisament, de les parts mecàniques.

El nou MacBook Air, ultraprim 

Però anem per parts; amb els nous MacBook Air, Apple entra de ple en competència amb els fabricants de netbooks. I si aquests ja es podien preocupar només per aquest motiu, encara ho hauran de fer més per les característiques que presenten les noves màquines lleugeres d’Apple, disponibles en dues mides: 11,6 i 13,3 polzades (anteriorment només el model de 13,3” estava en el catàleg d’Apple). Només un detall gens fútil tornarà la tranquil·litat a la competència: el preu de les noves màquines, a partir de 999 euros (o idèntica quantitat en dòlars) les allunya de les butxaques menys benestants. Només una altra màquina d’enfocament semblant se li pot comparar en el preu tan elevat: el Sony Vaio P.

La nova tecnologia d’emmagatzemament és la mateixa que s’empra a l’iPad, fet que permet optimitzar l’encesa instantània (instant-on). Això no significa que en arrancar-lo partint des de zero, l’Air presenti un escriptori estabilitzat en qüestió d’uns pocs segons (continuarà emprant Mac OS X en la seva versió 10.6 Snow Leopard), però sí que tornarà amb més rapidesa i fluïdesa des de l’estat de repòs, en el que s’hi pot estar fins a 30 dies seguits.

L’autonomia de la bateria és d’unes 7 hores en condicions de treball, el que no està gens malament tot i que d’Apple se’n podria esperar una solució més nova que aportés una durada molt superior, acostumats com estem (potser mal acostumats) a què la companyia de la poma mossegada trenqui motllos i sobrepassi barreres.

Els nous MacBook Air ja poden ser adquirits a través d’Internet i a les Apple Store i distribuïdors autoritzats.

El primer rugit del Lleó

Es van donar per bons els rumors que havien poblat els mitjans especialitzats i els blogs a Internet durant les darreres setmanes, i Steve Jobs va presentar en societat el proper “nounat” de la família Mac OS X: el Lion (Lleó), la versió 10.7 si ens guiem per la numeració en comptes dels noms propis.

Mac OS X 10.7 Lion

 

Lion beu de les fonts de l’iOS, la plataforma per a dispositius mòbils que tant d’èxit estan recollint com són l’iPhone o l’iPad. La primera novetat que incorpora és la botiga d’aplicacions App Store, un model de negoci que va començar amb el primer iPhone i la qual ha estat copiada pels principals rivals de la companyia de Cupertino, malgrat que fins ara havia tingut molt poc impacte en els sistemes operatius d’escriptori, essent en aquests el seu màxim representant la distribució GNU/Linux Ubuntu.

L’App Store per als ordinadors d’Apple diferirà de la que és accessible des dels dispositius mòbils de la companyia, rebent el nom de Mac App Store. En tres mesos a partir d’aquesta data, es trobarà disponible per a Snow Leopard, i serà inclosa en Lion quan aquest surti al carrer.

Amb la Mac App Store, els usuaris podran descobrir, descarregar, instal·lar i mantenir actualitzades i al dia, tota mena d’aplicacions per al seu ordinador. Aquesta botiga virtual afavorirà els petits desenvolupadors, que comptaran amb un bon aparador per a competir amb les grans marques, de la mateixa manera que passa amb l’App Store per a iPhone/iPad, en la que els canals publicitaris es veuen superats per la naturalesa mateixa d’un únic canal de distribució.

Launchpad clona la funcionalitat de la Home Page de l’iOS, facilitant a l’usuari que, d’un sol cop d’ull, pugui recórrer totes les aplicacions (Apple ja les comença a anomenar apps, com en els dispositius mòbils). Però el Launchpad no substituirà l’escriptori, almenys no encara; disponible com a icona en el Dock, podrem accedir a ell o treballar amb l’habitual vista del Mac OS X. Les apps poden estar agrupades en carpetes en el Launchpad, comptant amb les mateixes funcionalitats que ofereix l’iOS 4.

Per primera vegada en el Mac OS s’ofereix suport per a aplicacions a pantalla completa, és a dir, que l’usuari no veurà ni tan sols la barra del sistema quan les estigui executant en aquesta modalitat.

Mission Control presenta a l’usuari una vista unificada de totes les apps i finestres que s’estan executant en el seu Mac, de manera que aquest es pot moure amb soltura per qualsevol d’aquestes. També incorpora la nova generació d’Exposé, que presenta totes les finestres que s’estan executant en el Mac agrupades per aplicació, juntament amb miniatures de les apps a tota pantalla, amb Dashboard i altres Spaces.

La data de sortida a la venda del nou Mac OS X 10.7 Lion és per a algun moment d’aquest estiu vinent.

Cara a cara de Mac a iPhone i viceversa

FaceTime dóna el seu pas de l’iOS als Mac de sobretaula, permetent fer videoconferències entre usuaris d’ordinadors i de dispositius mòbils. La beta d’aquesta aplicació ja està disponible per a la seva descàrrega.

Ara queda preguntar-se què serà en el futur d’iChat, el programa de videoconferència per a Mac OS X d’Apple.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)