Apple pressionada per a què fabriqui d’una altra manera

Compartir

Des de persones anònimes fins a destacats empresaris han començat a demanar a la companyia de la poma que s’allunyi de les polèmiques relacionades amb el tracte que reben aquells qui fabriquen els seus dispositius electrònics.

L'iPad pot tenir un preu molt alt en vides humanes

L'iPad pot tenir un preu molt alt en vides humanes

Segueixen les polèmiques al voltant de les condicions dels treballadors de Foxconn que fins ara tant han donat per parlar als mitjans de comunicació, i qui està parant el primer cop és Apple, la contractista més coneguda del fabricant taiwanès.

Malgrat que des de ja fa temps es van sentint comentaris a Internet sobre les dures condicions a què els directius de Foxconn sotmeten els treballadors de la seva factoria de Shenzhen, el darrer rebrot de crítiques ha estat originat per un article del New York Times en el qual es descriuen unes condicions de treball abjectes, amb treballadors sotmesos a una gran quantitat d’hores de feina seguides (en alguns casos, set dies a la setmana), problemes greus de seguretat en el lloc de treball, i condicions de vida infrahumanes.

Fins i tot s’arriba –segons descriu el Times– a l’extrem d’utilitzar menors d’edat per treballar en certs aspectes dels productes d’Apple, una acusació que també se’ls ha fet a les marques de roba esportiva pel treball que nens realitzen amb les pilotes de diversos esports, especialment futbol (per tenir les mans més petites).

Productes químics nocius per a la salut i accidents ocorreguts recentment com algunes explosions en aquestes factories, s’afegeixen a un historial d’acusacions que també inclou una onada de suïcidis.

Malgrat que totes aquestes acusacions s’haurien d’abocar sobre Foxconn, qui s’està enduent les crítiques és Apple per subcontractar els serveis d’aquesta companyia. No és l’única que ho fa: HP, Amazon (pel Kindle), Asus, Acer, Lenovo, Intel, Nintendo, Nokia o Sony són altres multinacionals que també es compten entre la seva cartera de clients. A més de les seves factories a la Xina i Taiwan, aquest fabricant també compta amb centres al Brasil, Mèxic, l’Índia o Eslovàquia.

Les línies de fabricació de l’iPhone, iPad i la resta de gàdgets electrònics de la poma mossegada podrien estar sotmeses a més pressió en haver d’augmentar el seu ritme a causa de l’èxit de la companyia que els ven. Fins i tot hi ha qui especula amb què l’augment en el ritme també compta amb un important component de pirateria dels mateixos productes d’Apple; els aparells construïts que no han estat encarregats per Apple anirien a parar a mercats ‘paral·lels’…

Els usuaris han reaccionat a aquestes acusacions. Concretament, Mark Shields, un internauta nord-americà que ha creat una petició que pot ser signada per qui vulgui a Internet i amb la qual es demana a la companyia de Cupertino que sigui més conseqüent amb la mateixa política que té per evitar aquests abusos. Tal política obliga a què els subcontractistes amb què treballa a observar unes certes normes amb els seus treballadors com, per exemple, el no usar nens o a vetllar per la seva seguretat en el lloc de treball.

Shields espera demanar el suport d’unes 200.000 persones, de les quals gairebé 178.000 ja han subscrit la seva petició.

No només els internautes anònims li donen un toc d’atenció a la multinacional de la poma: fa pocs dies, el magnat Donald Trump també prenia cartes en l’afer tot demanant a Apple que fabriqui als Estats Units posant l’exemple d’Intel, que produeix bona part dels seus productes dins del seu país i ho fa emprant per a això factories altament automatitzades. Tot i això, el mateix Trump reconeix que és un repte difícil d’abordar a causa dels baixos preus que ofereixen els subcontractistes asiàtics.

Apple no ha mogut fitxa, almenys públicament, i no ha fet cap comentari al respecte.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: