Apple publica la versi

Compartir

Les seves principals novetats es centren en el suport per a les noves funcionalitats proposades per a la versió 5 de l’estàndard HTML i l’augment de la velocitat i rendiment.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tot i que el seu "germà petit" per a l’iPhone i l’iPod Touch ha aconseguit el reconeixement unànime de la crítica, l’èxit de la versió per a ordinadors de sobretaula d’Apple s’ha esvaït enormement, tot i que en el moment del seu llançament i de l’anunci de la versió per a Windows, va aconseguir dos pics de popularitat molt importants. És clar que en aquests ambients compta amb rivals de tanta anomenada com Firefox, Internet Explorer o Opera.

La nova revisió presumeix d’una superior velocitat respecte als seus més immediats rivals (1,9 vegades més ràpida que l’IE 7 i 1,7 que Firefox 2, amb l’execució de Javascript 6 vegades més ràpida que la resta). A més, Safari 3.1 és el primer navegador web del mercat a suportar les noves propostes per al futur estàndard HTML 5 com són els tags per encastar en una pàgina web continguts d’àudio i vídeo, així com CSS Animations.

El suport per a diferents tipus de fonts també ha augmentat gràcies a l’ús de CSS Web Fonts, un sistema que permet l’ús de qualsevol tipografia que vulgui el programador web i que permetrà acabar amb el secular problema de realitzar el disseny d’una pàgina emprant una tipografia determinada i que, en ser visualitzada aquesta a l’ordinador de l’internauta sense estar la font instal·lada, la pàgina no pogués ser vista com havia estat concebuda pel programador.

La disponibilitat de la nova versió s’ha fet simultàniament per a Mac OS X i Windows en descàrrega gratuïta des del lloc web d’Apple. En els sistemes Mac OS X també podrà ser instal·lat mitjançant l’actualització de programari del sistema, i els usuaris de Windows que hagin instal·lat algun altre programa d’Apple com iTunes, QuickTime o la versió anterior del mateix Safari, juntament amb l’actualització de productes d’Apple també ho veuran com a descàrrega.

A la plataforma de Microsoft, Safari manté l’estètica Macintosh i les característiques de la plataforma pròpia de la companyia de Cupertino.

Més informació:

Nota de premsa d’Apple
http://www.apple.com/pr/library/2008/03/18safari.html

Guillem Alsina