Apple renova la seva gamma de port? tils

Compartir

Estètica propera al MacBook Air amb carcasses d’alumini més resistents, i preus que baixen fins acostar-los als dels PC’s, les grans novetats de la nova gamma de màquines portàtils de la companyia de la poma.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Com una "redefinició del disseny dels portàtils" ha qualificat la companyia de Steve Jobs els nous exemplars de la seva gamma de portàtils presentats ahir en un esdeveniment anunciat amb només uns dies d’antelació. I no és per a menys.

La nova familia dels MacBook

Des de fora cap endins, el primer que destaca és la carcassa d’alumini "unibody", és a dir, fabricada en una sola peça. A més d’una estètica elegant i moderna que combina el color metal·litzat de l’alumini amb el negre del teclat, el nou material és molt més lleuger, resistent i permet fer els dissenys més prims.

El "trackpad", el dispositiu de punter que en els portàtils substitueix al ratolí, també canvia, essent a partir d’ara de cristall, i oferint una superfície de contacte més gran. També s’ha incorporat la definició d’un nombre de gestos multitouch més gran per al control de la màquina.

La pantalla d’aquesta nova generació de MacBooks és d’alta eficiència energètica i disposa de retroil·luminació LED. Les màquines estan equipades amb les darreres targes gràfiques de NVIDIA per proporcionar a l’usuari el màxim poder gràfic en aplicacions de disseny 3D com ara jocs, o reproducció de vídeos, i han estat presentades dues talles de pantalla: l’equip de 13 polzades (MacBook) i el de 15 (MacBook Pro).

L’estrella en l’apartat gràfic és la nova tarja gràfica NVIDIA GeForce 9400M, desenvolupada -segons informa Apple- conjuntament entre les dues companyies.

Un punt que s’ha cuidat especialment en aquesta nova família de portàtils de la companyia de Cupertino és el respecte pel medi ambient: tots els aparells compleixen amb les normatives Energy Star 4.0, EPEAT Gold i RoHS, no contenen retardants de flama bromats, utilitzen cables i components interns lliures de PVC i les pantalles es troben lliures de mercuri i arsènic.

El preu dels equips ha baixat. Segueix sense estar a l’abast de qualsevol butxaca, ja que el preu d’entrada a la gamma MacBook amb l’exemplar de pantalla de 13" és de 1.149 Euros, no disposant d’un equip comparable als PC’s de gamma baixa i mitjana, però per les prestacions que ofereix és sense cap mena de dubte un preu més que ajustat.

La gamma MacBook Air i el MacBook Pro de 17" també han estat actualitzats amb processadors i targes gràfiques més potents.

Apple LED Cinema Display

El nou Apple LED Cinema DisplayTots els nous equips inclouen un port estàndard Mini DisplayPort de nova generació que permet la seva connexió a un dels nous Apple LED Cinema Display, un monitor de 24" que s’estén més enllà del concepte clàssic de monitor, ja que inclou tres ports USB per a la connexió de perifèrics que són reconeguts pel portàtil, webcam iSight, altaveus i micròfon integrats.

També realitzat en alumini, inclou la mateixa tecnologia de pantalla que els nous portàtils presentats (retroil·luminació per LED), arribant a una resolució de 1920×1200 píxels. En connectar-li el portàtil, aquest últim rep l’alimentació de la pantalla, pel que podem mantenir el carregador del nostre MacBook a la bossa de viatge i amb un simple cable que el connecta a aquest monitor tenir accés a impressores, iPod’s o qualsevol altre perifèric que vulguem connectar a l’Apple LED Cinema Display.

La disponibilitat és immediata amb l’excepció del MacBook Air renovat i de l’Apple LED Cinema Display, que arribaran a l’Apple Store al novembre.

Finalment no hi ha hagut Netbook

Malgrat que els rumors sobre Apple són gairebé constants, d’ençà que es va anunciar l’esdeveniment d’ahir i fins a aquest dia s’han succeït els rumors. Alguns encertats, com la introducció de l’alumini en les carcasses dels nous portàtils, i d’altres desencertats com la presentació d’un Netbook, dels quals ens n’hem fet ressò en aquest rotatiu.

Si bé el Netbook d’Apple és quelcom desitjat i demanat per molts usuaris i entusiastes, sembla que la companyia de Cupertino es resisteix a entrar en aquest segment de màquines ultracompactes i econòmiques, tenint com a alternatives el MacBook Air pel que fa a lleugeresa i gruix, i el nou MacBook de 13" en quant a petitesa. Per dimensions, preu i prestacions, cap d’aquests equips pot ser considerat a dreta llei com un Netbook.

Cal pensar si a Apple no li interessa estratègicament aquest sector o es pot permetre entrar-hi més endavant, quan tingui un producte ben definit. O bé si, simplement, Steve Jobs no ho veu rendible. Ell mateix va liquidar el projecte Newton una de les primeres -si no la primera- PDA en el sentit modern del terme per no considerar-lo un producte amb possibilitats, una decisió que encara avui molts consideren equivocada. S’afirma que els capricis de Jobs són els que guien les passes de la companyia de la poma mossegada, i si bé aquest ha demostrat tenir una excel·lent visió de mercat, no és menys cert que com a ésser humà també pot cometre errors. Podria ser-ne aquest un d’ells?

Guillem Alsina