Apple s’aferra al mercat dels navegadors web amb Safari 5

Compartir

MacLa companyia de Cupertino torna a intentar prendre l’onada dels browsers amb aquesta nova versió del seu navegador amb el qual ha d’esperar trencar el relatiu estancament que pateix. Malgrat tot, veig cru el seu futur a la plataforma Windows, tot i que en Mac continuarà amb molt bona salut.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Quan Safari va sortir al mercat en el 2003, va despertar gran expectació tant entre els early adopters (usuaris als quals agrada d’estar al dia en matèria tecnològica) de Mac com de Windows, establint-se com el navegador estàndard en la plataforma de Cupertino – quelcom al què ajuda el fet de que vingui inclòs en el sistema operatiu, com l’Internet Explorer en Windows. Però tot i això, el seu baix rendiment fora del Mac OS X i la sortida fulgurant de Google Chrome van fer que l’opció Safari quedés postergada per a la majoria dels usuaris en favor d’opcions com Firefox o el mateix Chrome.

Apple sembla voler recuperar part de l’empenta perduda amb aquesta nova cinquena versió del seu navegador web, i no perdre quota de mercat en la seva pròpia plataforma a mans d’un Chrome que des de fa poc disposa de versió estable per a Mac OS X un cop ja superat el període de versió beta.

Òbviament, una de les principals novetats és el rendiment, que Apple estima en un 30% més que la versió 4 del mateix browser. El nou motor de processament de JavaScript, anomenat Nitro, és en bona part responsable d’aquest augment en el rendiment. Segons Apple, és més ràpid fins i tot que el motor V8 de Google Chrome.

Safari afegeix compatibilitat amb diversos elements de l’HTML5, un estàndard que Apple s’ha afanyat a abraçar. Entre aquests, es troben l’API de geolocalització i els WebSockets.

El nou Safari també ve acompanyat d’eines per a programadors, i es troba disponible per a la seva descàrrega des d’ara mateix per a Windows i Mac OS X.

Tot i els esforços bolcats per la companyia de la poma en aquesta nova versió del seu navegador, al meu parer Safari sempre tindrà un inconvenient: és un browser desenvolupat en el si d’una empresa que no viu pròpiament d’Internet (malgrat que si de lligar els seus productes a la connectivitat). Safari continuarà donant bons resultats en un Mac, i serà el millor browser per a iPhone/iPod Touch/iPad amb permís de l’Opera Mini, però rebrà menys atenció que Firefox (ja que la principal tasca de Mozilla és, precisament, desenvolupar aquest browser) i que Chrome (Google es guanya la vida amb Internet, pel que li interessa liderar aquest sector de programari), així que molt em temo que seguirà el mateix camí que l’Internet Explorer: actualitzat cada poques vegades, obsolet i no optimitzat fora del seu Mac OS X natal.

Ara només em queda provar-lo i veure si, efectivament, a Apple han aconseguit polir els defectes existents en el seu navegador.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)