Apple se surt

Compartir

Els darrers resultats trimestrals de la companyia de Cupertino donen com a balanç un creixement en totes les unitats tret de la d’iPods en comparació amb l’any passat. Tot i això, un cop d’ull al trimestre anterior ens demostra que no tot són flors i violes.

Detall del logotip d'Apple de la botiga de la cinquena avinguda a Nova York

Detall del logotip d’Apple de la botiga de la cinquena avinguda a Nova York

Cap sorpresa en la presentació de resultats trimestrals que Apple va realitzar aquest passat dimarts: 8.800 milions de dòlars de benefici i unes vendes en augment en gairebé totes les divisions de la companyia respecte al mateix període de l’any passat; les vendes d’iPhones van augmentar un 28% respecte al mateix trimestre de l’any passat, les d’iPads un 84%, i les d’ordinadors Mac un 2%.

El “toc negatiu” (que ha de ser correctament llegit en el seu context) el posa la divisió d’iPod’s, que va baixar un 10% respecte al mateix període de l’any anterior. Això no ens ha d’estranyar ni fer-nos suposar que Apple ha perdut gens ni mica d’atractiu en aquest segment i a la indústria musical en general, ja que la dinàmica del mercat ens porta, indefectiblement, cap a l’extinció del reproductor MP3 independent.

Fins aquí el que destaca la companyia, però si donem un cop d’ull més detallat als resultats i els comparem no amb l’any passat, si no respecte al trimestre immediatament anterior, veiem que les vendes d’iPhones han caigut un 26%, un fenomen que no es va produir l’any passat (van augmentar les vendes del telèfon en un 9% respecte al trimestre anterior i en un 142% respecte al mateix període del 2010).

Per regions i comparant amb el trimestre anterior, si les vendes van pujar en el continent americà i al Japó, van baixar a l’Àsia-Pacífic i en una Europa durament colpejada per la crisi, per la qual cosa en aquest darrer mercat era d’esperar la davallada. Si ho comparem amb el mateix període de 2011, les vendes només han baixat a l’Àsia-Pacífic. Malgrat que els ingressos van millorar respecte al mateix període de l’any anterior, han caigut un 11% en comparació amb el trimestre passat.

La cotització borsària de la companyia pràcticament no ha notat canvis, tot i que poc abans de la presentació de l’informe de resultats trimestrals, s’havia disparat fins prop dels 615 dòlars per acció, quedant-se, en el moment d’escriure aquestes ratlles, prop dels 600.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: