Apple segueix el guió i presenta dos nous iPhone

Compartir

La companyia de Cupertino no s’ha desviat ni un mil·límetre del guió previst (i que tots els mitjans s’havien encarregat d’esbombar) per a la seva keynote, i ha presentat els nous iPhone 5S i 5C, els primers exemplars en diversificar la seva gamma de smartphones.

Tot segons estava previst: dos nous models d’iPhone, el 5S i el 5C (el primer més potent, el segon en coloraines). L’abans hermètica Apple cada dia és més transparent, fins i tot per als gats vells com un servidor que han viscut l’època en què hom no en podia saber res del que es coïa dins dels laboratoris de Cupertino fins que es presentava al món.

És el primer cop que Apple diversifica la seva gamma de smartphones, ja que fins ara en llançava un model per any i els anteriors baixaven el seu preu per captar nous clients i ampliar la quota de mercat de la companyia. El més curiós és que, aquest cop, el model immediatament anterior (iPhone 5) serà el ‘sacrificat’, i Apple es quedarà amb l’iPhone 4S que podrem trobar a preus molt econòmics -o gratuït- a les operadores amb un contracte mínim, l’iPhone 5C que vindrà a funcionar com ho hagués fet el 5, i el 5S que serà la gamma alta i amb unes prestacions realment espectaculars i molt interessants.

iPhone 5C en tots els seus colors

iPhone 5C en tots els seus colors

Comencem pel germà petit de la família, l’iPhone 5C. Des de fora cap a dins, comptem amb una carcassa de policarbonat endurit d’una sola peça, el que segons Apple li dóna resistència i duresa. A la vista, sembla un material plàstic típic de telèfons de baix cost, i d’aquí la imatge que, per molt que des d’Apple en algun moment ens vulguin dir el contrari, aquest terminal tindrà entre els consumidors. Hi ajudarà sens dubte el preu: als Estats Units, 99 dòlars amb contracte de dos anys amb una de les operadores.

La pantalla no baixa la qualitat respecte als models anteriors: Retina Display de quatre polzades. L’acompanyen un microxip A6 (a nivell arquitectural, el mateix que el que munta l’iPhone 5), una càmera de fotos de 8 Mpx. i el nou iOS 7.

L’antena LTE d’aquest model s’ha millorat també en relació amb els anteriors i, segons Apple, inclou més bandes que qualsevol altre smartphone en el mercat. També inclou Wi-Fi 802.11 a/b/g/n de doble banda a fins a 150 Mb/s i Bluetooth 4.0 .

La bateria és un altre factor a tenir en compte: 10 hores de conversa en xarxes 3G, fins a 10 hores de navegació web en xarxes Wi-Fi i LTE, i fins a 8 hores en xarxes 3G, fins a 10 hores de reproducció de vídeo i fins a 40 d’àudio, o 250 hores en espera.

Després d’això em queda un dubte: és realment l’iPhone 5S un terminal de baix cost, o ens ofereix el mateix (o més) que l’iPhone 5, però Apple ha decidit tirar el preu per terra? Potser part de la resposta depèn de la carcassa, de la duresa i robustesa del material del qual està feta, ja que de ser ‘baratet’ ens trobaríem, efectivament, davant d’un terminal que segueix el concepte del baix cost, però en cas contrari ens podríem trobar davant quelcom diferent. Potser el que tenim no deixa de ser un iPhone 5 retocat…

La gamma de colors disponibles per a aquest model serà: blau, verd, rosa, groc i blanc. Ha estat un dels aspectes més criticats de la keynote.

iPhone 5S, la pièce de résistance

l'iPhone 5S

l’iPhone 5S

Si l’iPhone 5C sembla una petita evolució de l’iPhone 5, el 5S és tota una altra cosa, un veritable ‘monstre’ (en el millor dels sentits) amb una ànima (processador) de 64 bits i lector de petjada digital.

El nou xip A7 és el primer de 64 bits en ser muntat en un dispositiu mòbil. Aquí Apple pot haver fet una jugada mestra, doncs el rendiment d’aquest microprocessador respecte al més potent dels xips de 32 bits, pot estar a anys llum. I, a més, posa una nova fita a la competència: quin serà el primer fabricant a llançat un terminal també amb micro de 64 bits?

El rendiment d’aquest processador multiplica fins a 40 vegades el que muntava l’iPhone original.

Dit d’altra manera: el que està fent Apple és agafar un ordinador personal i fer-lo prou petit com per a què càpiga en un telèfon mòbil.

Una altra novetat que, com totes, ja s’havia filtrat a la premsa, malgrat que no estava tan detallada com altres: el lector d’empremtes digitals. Allotjat en el botó ‘Home’ (el que es troba a la part inferior de la pantalla, marca de la casa), ens permet desbloquejar el mòbil, però també ens permetrà validar moltes altres accions, substituint la introducció d’una contrasenya.

Per exemple, les compres a iTunes o a l’App Store podran ser tancades mercès a aquest sistema, que ens permetrà no només validar la compra, si no a més evitar que la nostra contrasenya ens pugui ser robada i utilitzada en contra nostre.

I, tan bon punt els creadors d’Apps puguin accedir a la programació d’aquest dispositiu, o Apple els proporcioni accés d’alguna manera, de ben segur que aquest mateix procés de validació el veurem en altres aplicacions i per a més finalitats.

El coprocessador M7 recull dades de moviment del giroscopi, l’acceleròmetre i la brúixola, traient-li feina a la CPU i accelerant així el rendiment del terminal. L’impacte que això pot tenir en els jocs és, senzillament, d’un potencial extraordinari.

La càmera de fotos/vídeo iSight de 8 Mpx. incorpora una obertura de f/2.2, més gran, i un nou sensor de 1,5 μ, més potent. Més qualitat i velocitat en la captura són els resultats d’aquestes millores.

La pantalla, com la del 5S, és una Retina Display de 4”, la bateria té les mateixes dades de durada que la del 5C, i estarà disponible en tres colors: daurat (o cava), platejat i gris espaial. Aquest dels colors és, com en el cas del 5C, l’aspecte que menys ha agradat als qui han seguit la keynote a través d’algun dels mitjans a Twitter.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: