Apple segueix sent revolucionària

Compartir

En contra dels qui es queixen que la companyia de Cupertino no està aportant res radicalment nou al panorama tecnològic d’ençà que Steve Jobs ens va deixar, jo crec que si que ho fa i, com a mostra, el pas als 64 bits en les seves arquitectures de dispositiu mòbil, i la confiança en els ports Thunderbolt com a evolució/substitució dels USB.

Els nous MacBook Pro. En aquesta imatge es pot apreciar el seu fi perfil

Els nous MacBook Pro. En aquesta imatge es pot apreciar el seu fi perfil

Comença a semblar quelcom habitual que, després de cada esdeveniment de presentació d’Apple, la companyia de Cupertino rebi crítiques per manca d’innovació*, en molts casos al crit de “amb Jobs això no passava” (més o menys). Però, de veritat la casa de la poma ha esgotat la seva capacitat d’evolució continuada i trencadora?

Al meu parer, ni molt menys. Prenguem com a exemple l’arquitectura de 64 bits que, introduïda en l’iPhone 5S, ha donat ara el salt als dos nous models d’iPad. S’hi posi com s’hi posi Qualcomm, el pas dels 32 als 64 bits sense cap mena de dubte ha de ser avantatjós i no només per la possibilitat de sobrepassar els 4 GB. de memòria RAM en els dispositius, si no també per fer que les apps -el concepte de les quals fa que ja siguin programes lleugers i, per tant, ràpids en temps d’execució-, vagin encara més de pressa que abans. En definitiva, ens ajuda a ser més productius.

Moltes revolucions s’han fet de manera silenciosa. Quan el primer iMac va desterrar la disquetera el 1998, no pocs usuaris es van queixar perquè no sabien què havien de fer amb les seves vastes col·leccions de disquets. El món del PC va trigar força temps encara a girar-li l’esquena a aquest perifèric, però finalment ho va fer en favor de les unitats òptiques (DVD un cop superat el CD) i l’emmagatzematge en el núvol.

Al 98 aquest abandonament no va ser vist com una revolució, si no més aviat com una traïció de Steve Jobs als seguidors d’Apple. Tanmateix, el temps ha donat la raó a Apple.

Hi ha canvis que són inevitables, però que per convencions no ens atrevim a ser els primers a posar en pràctica.Moltes vegades, més que inventar, la veritable revolució consisteix en abraçar aquests canvis abans que ningú, que és el que Apple ha fet ja diverses vegades.

L’ús de ports Thunderbolt en els seus ordinadors, i malgrat la coexistència d’aquests amb ports USB 3.0, també és una petita revolució o, més aviat, l’inici d’una revolució que culminarà més endavant. I, un dia, mirant cap enrere, ens n’adonarem tots de l’abast d’aquestes petites revolucions i de qui les va començar.

Poc abans de finalitzar aquest article em comenten que això es tracta d’una nova moda emmarcada en el moviment ‘hypster’. Critiquen a Apple perquè és “el que toca”… cada vegada entenc menys aquest món de bojos.

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: