Aquest és el decàleg del bon internauta

Compartir

Una desena de consells i bones pràctiques que faciliten a tot internauta navegar de manera segura i esprémer al màxim Internet.

Amb motiu del Dia Mundial d’Internet que es celebra avui, des d’El Mur Tecnològic volem donar-vos una sèrie de consells i guies per tal que la vostra experiència a La Xarxa de xarxes sigui el més satisfactòria possible, en pugueu treure tot el partit possible, i no patiu cap ensurt.

Un veritable decàleg que us ajudarà a saber què fer en cada moment.

  1. No revelis informació personal a qui no coneguis o que no n’estiguis segur de la seva identitat. Pensa que a Internet és relativament fàcil fer-se passar per qui no s’és. Les converses cara a cara, telefòniques o per videoconferència acaben sent les maneres més bones d’assegurar-se amb qui s’està parlant.
  2. No publiquis allò del que te’n puguis penedir. Val la pena pensar-s’ho dues vegades abans de publicar un tweet, una entrada al Facebook, a Google+ o en qualsevol altra xarxa social, pensa’t-ho dos cops; pot resultar ofensiva? Denota algun prejudici? et pot identificar amb un determinat col·lectiu amb el qual no vols ser identificat? Quina imatge tindrà de tu la teva empresa o aquell qui et vulgui contractar quan busqui informació de tu a Internet?
  3. Utilitza programes per accedir a La Xarxa que siguin segurs. Instal·la al teu ordinador diversos navegadors web (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Apple Safari) i mantingues-los actualitzats. D’aquesta manera, si es descobreix un problema de seguretat en un, sempre en podràs usar un altre i continuar navegant de manera segura.
  4. No facis mai clic als enllaços que t’enviïn per correu electrònic, sobretot si el missatge de correu procedeix d’un banc (encara que sigui el teu). Els bancs MAI envien enllaços en els seus correus, doncs són conscients de l’anomenat phishing, una modalitat de criminalitat que busca buidar els comptes bancaris dels internautes. Sempre que rebem un correu del nostre banc, hauríem d’obrir una nova finestra del navegador i entrar manualment (teclejant-ne l’adreça) a la seva pàgina web.
  5. Hi ha molts cibercriminals que imiten l’aparença d’un lloc web (per exemple, d’un banc) i aquestes pàgines les posen sota dominis que s’assemblen molt a l’original per tal d’enganyar als internautes o aprofitar-ne una badada que els porti a equivocar-se en teclejar l’adreça (per exemple, www.elmebanc.com enlloc de www.elmeubanc.com; veieu la subtil diferència?). Repasseu sempre les adreces que teclegeu abans de prémer la tecla “Enter”.
  6. Internet és una gran font de recursos pràctics, útils, lliures i gratuïts. Feu una navegació responsable, aprofiteu allò que us pot fer créixer personalment i professional, i eviteu “cremar” totes les hores d’oci enfront de la pantalla d’un ordinador, telèfon intel·ligent o qualsevol altre giny que s’hi connecti. Hi ha tot un món per descobrir allà a fora.
  7. El consell anterior és especialment important si sou pares; Internet és una eina amb unes grans i riques possibilitats i, per tant, si en limiteu l’ús a la vostra mainada, els esteu robant oportunitats. Al mateix temps, però, us heu d’implicar amb el seu creixement a La Xarxa, per tal d’educar-los en el seu ús i ajudar-los a treure’n el màxim partit. Tingueu l’ordinador que facin servir en un lloc d’ús comunal de la casa (per exemple, el menjador enlloc de la seva habitació). Sapigueu que també teniu al vostre abast solucions de programari de control patern.
  8. Internet us pot apropar als amics i familiars que s’han allunyat geogràficament de vosaltres; antics companys d’estudis, familiars que viuen en altres ciutats, o amics que han hagut de marxar lluny. La Xarxa comunica, la comunicació apropa, aprofiteu aquest do.
  9. Feu servir sempre programari de seguretat, com un antivirus actualitzat al dia, i un tallafocs.
  10. Davant de qualsevol dubte o sospita, especialment en casos que puguin afectar la vostra seguretat en línia, consulteu sempre amb un professional de les noves tecnologies.

Descarregar el decàleg en PDF

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: