Aquest és el futur de les apps online

Compartir

Google presenta una nova generació d’apps per a Chrome que busquen competir amb les aplicacions d’escriptori tradicionals dels sistemes operatius, acostant-se un pas més a les funcionalitats i rendiment que aquestes ofereixen.

La nova app de Pixlr per a Chrome OS

La nova app de Pixlr per a Chrome OS

A partir de ja, els usuaris de Chrome OS (posseïdors d’un Chromebook, per exemple) o de Chrome per a Windows podran gaudir d’una nova categoria d’apps a la botiga online del navegador, anomenada “Per al teu escriptori” (for your desktop) i en la qual podran hi trobar tota una nova generació d’aplicacions que porta el concepte d’app per al navegador un pas més enllà d’on han arribat fins avui en dia. Els usuaris de Chrome per a Mac OS X i GNU/Linux hauran d’esperar encara algun temps més fins a poder-ne gaudir.

En primer lloc, les noves apps podran treballar offline. Chrome OS és un sistema operatiu que s’avança al seu temps en pressuposar una connexió contínua a Internet, quelcom que a hores d’ara no és impossible de gaudir a les ciutats, però encara així no tothom ho pot aconseguir, o no amb el nivell de qualitat i velocitat requerit -en alguns casos, les connexions gratuïtes a les ciutats són molt lentes i estan abarrotades d’usuaris-.

Això, al seu torn, podrà donar un nou impuls als Chromebooks, ja que no seran màquines que es tornin inútils en realitzar, per exemple, un viatge amb tren o amb avió. En poder treballar totalmentoffline, les hores passades en mitjans de transport en els que no disposem de connexió, o que aquesta sigui precària -per exemple, en molts viatges en tren, el tethering que fem es pot tallar per túnels o zones ‘grises’ enmig del trajecte- passaran d’improductives a productives, ja que si fins ara no podíem treballar amb un Chromebook en aquestes condicions, a partir de les noves apps serà perfectament possible.

Un dels nous jocs per a Chrome OS

Un dels nous jocs per a Chrome OS

Si fins ara les apps online s’han actualitzat des del servidor, i encara que Google no ho indica, és d’esperar que les apps que poden treballar offline i que, per tant, hauran de tenir codi instal·lat a la màquina local, busquin en cada nova ocasió en què l’usuari es connecti a Internet, una actualització per a descarregar i instal·lar, de manera desatesa.

Les noves apps tindran la seva pròpia finestra d’execució fora de la del browser, dotant-les encara més d’una aparença nativa en el sistema. Podran ser maximitzades, minimitzades o redimensionades, i tot això amb independència de la finestra del browser. Com una facilitat gràfica i d’usabilitat més, Google ha preparat un llançador d’apps per a Chrome que s’instal·la a la barra de tasques del Windows.

Des de les noves apps hi ha accés al maquinari com ara dispositius Bluetooth o els ports USB. També comptem amb suport per a acceleració de gràfics per maquinari, possibilitant l’execució de jocs a pantalla completa i amb més riquesa gràfica. El navegador arriba a un nou nivell com a plataforma per a jocs? En tot cas, i fora dels jocs d’estil ‘casual’, encara li queda molt camí per recórrer a nivell de potència gràfica.

Igual que fa Windows 8, que cada vegada que fem loguin en un ordinador, descarrega des de la Xarxa les nostres preferències i apps, en Chrome també disposarem de totes les aplicacions que hàgim instal·lat des del nostre perfil, quan fem loguin des d’una altra màquina.

Especialment la funcionalitat offline pot ser un al·licient per a l’adopció de Chrome OS entre els usuaris finals, quelcom en el que fins ara Google no ha tingut gaire èxit, i bona prova d’això és el fracàs comercial dels Chromebooks.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: