Aquest ha estat el meu CES

Compartir

No ha estat una edició especialment lluïda pel que fa a novetats malgrat que, com sempre, hi ha hagut detalls interessants i espectaculars (el nou Exynos de Samsung, per exemple), i una sèrie de tendències fàcilment identificables.

Un cop passats els quatre dies de vertigen que han suposat el CES (sis si es consideren les dues jornades anteriors a l’obertura de portes, dedicades íntegrament a la premsa), i ja amb l’horari canviat encara que sense poder deixar de banda l’habitual ració de jet lag, és el moment de fer una anàlisi tranquil·la i detallada d’aquelles línies informatives i tendències més importants que ens ha llegat el certamen nord-americà.

ARM, més potent a cada dia que passa

Tant NVIDIA, com Qualcomm i Samsung s’han encarregat de posar el llistó molt alt amb els seus microprocessadors per a dispositius mòbils basats en l’arquitectura ARM, la potència dels quals cada dia s’acosta més a la dels processadors de sobretaula sense sacrificar mida o dissipació de calor, si no més aviat al contrari.

Presentació del microprocessador Exynos 5 Octa durant la 'keynote' de Samsung

Presentació del microprocessador Exynos 5 Octa durant la ‘keynote’ de Samsung

Intel també ha presentat productes interessants en aquest camp, així com en l’àmbit de les seves CPUs Core per a ultrabooks, però l’interès mediàtic se n’ha anat irremissiblement cap als processadors mòbils, fruit d’un canvi de mentalitat del consumidor que cada dia valora més els dispositius que porta tot el dia amb ell (smartphone, tablet) que no pas l’ordinador que empra a casa o a la feina.

La frontera entre dispositius es difumina, dos formats sempre disposen d’algun aparell híbrid entre ells, com els phablets a mig camí entre els smartphones i els tablets. Els xips es distribueixen per tota mena d’aparells, i això afavoreix l’arquitectura ARM -més preparada per a aquests nous usos- en detriment de la x86, que continua dominant quan se li demanen altes prestacions en potència a la màquina.

OLED i 4k, estrelles en la televisió

A més de capacitats smart (intel·ligència) que ja gairebé es donen per descomptades, els televisors presentats en el CES per les principals marques tenen un nexe en comú: tant Sony, com Samsung, LG o Panasonic, busquen l’excel·lència en la qualitat de la imatge.

Les dues principals tendències del CES en televisors, resumides en una sola diapositiva durant la roda de premsa de Sony

Les dues principals tendències del CES en televisors, resumides en una sola diapositiva durant la roda de premsa de Sony

Les tecnologies triades han estat dues: d’una banda, i per a les pantalles de més de cinquanta polzades, la resolució 4k (independentment de la tecnologia emprada en el panell), que proporciona més de 4.000 punts en horitzontal, quatre vegades la resolució HD que era “el no va més” fa ara un any. I, d’altra banda (i per a qualsevol mida de panell), tenim la tecnologia OLED, les aplicacions de la qual van des dels televisors fins als smartphones.

Els primers usos que poden ser reals per a les pantalles flexibles també s’han vist en aquest CES, amb les sud-coreanes Samsung i LG i la japonesa Sony al capdavant de la cursa tecnològica en els televisors i amb la primera desmarcant-se en la posició capdavantera en els telèfons. Stephen Woo va mostrar ni més ni menys que un prototip desenvolupat conjuntament amb Microsoft, i una aplicació pràctica que al meu parer té molts números per a ser la primera que vegi la llum comercialment, i que ens permetrà estar al corrent d’alertes i missatges del nostre mòbil amb tan sols mirar-ne el seu lateral.

Una fira convertida en un aparcament

L’espai necessari per ensenyar els avançaments en matèria d’infotainment (informació i entreteniment), navegació assistida i tecnologies de conducció de cotxes ha augmentat visiblement, i no només perquè hi ha hagut més presència de fabricants de vehicles, si no perquè companyies que a priori no relacionaríem amb la indústria automobilística -com NVIDIA- han ensenyat les seves propostes en aquest àmbit.

Sistema d'infotainment de NVIDIA

Sistema d’infotainment de NVIDIA

Juntament amb el dels televisors, el dels cotxes és probablement el segment en el que més creixerà l’interès i la inversió en electrònica de consum, aplicacions i serveis al llarg dels propers anys ja que, a més, al meu parer li queda encara més camí que recórrer que als televisors.

La càrrega, també sense fils

Nombroses start-ups i petites companyies presentaven en aquest CES les seves solucions de càrrega d’energia per inducció. No és una cosa nova, ja ho hem vist en anteriors edicions i en altres certàmens ja passats, però em crida -i molt- l’atenció la quantitat de vegades que ho he vist en un expositor.

Si la tecnologia existeix ja fa tant de temps, per què els grans fabricants no implanten d’una vegada i de manera massiva la compatibilitat dels seus dispositius amb algun dels sistemes de càrrega sense fils per inducció? El problema només pot ser econòmic o d’interessos, i coneixent la naturalesa humana, molt em temo que sigui de la segona cosa.

La fira dels petits

Cada cop és més patent la tendència de certes grans multinacionals a allunyar-se d’aquests esdeveniments massificats en els quals hi participa tota la indústria tecnològica. Enguany en el CES ho hem vist amb Microsoft, malgrat que un altre com RIM tampoc ha comptat amb estand.

Gary Shapiro (president de la CEA, entitat organitzadora del CES) presentant una 'keynote'

Gary Shapiro (president de la CEA, entitat organitzadora del CES) presentant una ‘keynote’

Tot i això, no confongueu el no tenir-hi presència física amb no ser-hi. La companyia de Redmond, que abans he esmentat com a exemple d’haver-se donat a la fuga, s’ha instal·lat en unes sales de conferències prop del centre de convencions, per rebre allà a premsa, analistes, partners i altres visitants.

Google fa temps que practica la mateixa estratègia, tant en aquest esdeveniment com en el Mobile World Congress (sent encara sorprenent el seu mega-estand dels darrers dos anys), i enguany ha arrossegat amb ella a la seva filial Motorola, que tampoc ha estat present en l’àrea d’exposicions però si ha tingut una sala per a les visites.

Tot i la “fuga de cervells” que ocupaven un bon nombre de metres quadrats, la fira no només no ha perdut superfície d’exposició, si no que n’ha guanyat. Com pot ser això possible? I més si tenim en compte la delicada situació econòmica a tot el món. La resposta és simple: les petites start-ups.

El CES, com tantes altres fires, contínua sent un excel·lent aparador per a aquelles petites iniciatives que busquen des de distribuïdors internacionals fins donar-se a conèixer a la premsa, passant per inversors. Són aquestes, sobretot, les que han fet créixer l’espai firal, i això es nota en l’ocupació de certes sales del centre de convencions de l’hotel-casino Venetian.

Adéu a les presentacions de nous productes estrella?

Hem pogut veure gegants com NVIDIA presentar novetats espectaculars, però si pensàveu que afegiria a Samsung a la llista, us sentireu decepcionats.

Malgrat que el que ha presentat la sud-coreana m’ha agradat i ho trobo interessant (més el nou Exynos 5 Octa, una realitat, que les pantalles flexibles, un futurible), realment es tracta de components d’una banda i prototips per l’altra. Quan parlo de productes estrella, em refereixo a un Galaxy S IV, Note III o semblant.

Les grans no només han aprés a distanciar-se en certa manera de la fira, si no també que més els val presentar aquesta mena de productes fora del circuit de fires i congressos, en un moment en el que puguin tenir tota la premsa mirant en la seva direcció i, en conseqüència, amb tota l’atenció posada en el seu producte estrella.

Això tampoc és nou, el Mobile World Congress fa temps que només és escenari de la presentació dels smartphone flagship dels puixants fabricants xinesos, i que ni Samsung, ni LG, ni Nokia ni tants d’altres, hi presenten les seves grans creacions.

Aquesta tendència seguirà incrementant-se, amb les grans marques presentant succedanis de productes estrella que, a l’hora de la veritat, acabaran caient en l’oblit al cap d’uns pocs dies/setmanes, i en canvi celebrant pomposos actes en dies en què la indústria en el seu conjunt no es reuneix.

I, malgrat tot, el CES continua sent una cita ineludible, és com la “Champions League” de la tecnologia; per molt que juguis en altres campionats que donen més diners, el prestigi que atorga aquest títol obliga als més grans a competir-hi.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: